Se verden med nye øyne i Trøndelag

Trøndelag vokser som kulturarena, med en kunstnerisk kvalitet, bredde og formidling i rivende utvikling. I våre gallerier og museer står opplevelsene i kø for den kunstinteresserte!

7

kunst og kaos. foto: tom gustavsen

Pop art og felespilling hos Kunst og kaos

«Du trenger ikke vite hvordan du skal holde vinglasset for å komme inn her. Hos Kunst og kaos er du velkommen i turklær og med skiene i hånda!»

– Ellen Kristine Klemmetvold, kurator og formidler ved Kunst og kaos.

Engasjementet er til å ta og føle på når Ellen Kristine Klemmetvold oppfordrer folk til å våge seg inn på gallerier. Kunst og kaos i Røros sentrum er en formidler for norske, nålevende kunstnere. Med ulike uttrykk, materialvalg og alder på utstillere er spennvidden stor. Fellesnevneren er kvalitet i alle ledd. Med et eget kunstfaglig råd, forankret i både Oslo og Trondheim, bringer galleriet nye impulser til fjells. Ellen Kristine poengterer at galleriet skal formidle både Røroshistorie og samtidskunst.

«Kaos er et vidt begrep som vi fyller med hele vår kulturelle bredde. Vi inviterer til utstillingsåpninger, barneverksted og bakgårdskonserter – med alt fra fiolinister til punkband».

Som en del av et levende sentrum holder Kunst og kaos gratis malerverksted i sommer, i samarbeid med Rørosmuseet og musikkteateret Elden. Mandag, torsdag og fredag inviteres barn i alle aldre til Doktortjønna for å «Male en meter med fred». Kunstverkene, som i fjor bestod av 151 unike bilder, henges opp ved inngangen til Rørosmuseet i august.

Besøk Kunst og Kaos!

foto: cornelia norheim

Døråpneren K.U.K

Kjøpmannsgata Ung Kunst i Trondheim er samlingspunkt og visningsarena for både unge kunstnere og etablert kunstnerskap.

I billedkunstner Kjell Erik Killi-Olsens kunsthus presenteres flere kunstnere samtidig. Side om side med erfarne kunstnere viser unge kunstnerskap frem sine verk for et bredt publikum.

Med gratis inngang og åpne dører hver dag er terskelen inn til kunsten lav. For å vise hvordan en utstilling blir til holder K.U.K også åpent under installasjon.

Vegg i vegg med gallerirommene serverer Gubbalari både kunstnerisk og kulinariske opplevelser. Her nyter du mat og drikke sammen med Kjell Erik Killi-Olsens mektige kunst på veggene.

Lær mer om Kjøpmannskata Ung Kunst!

foto: Daniel Vincent Hansen/Kunsthall Trondheim

Kunsthall Trondheim

Å vise den spissede kunsten er Kunsthall Trondheim sitt samfunnsoppdrag – en oppgave de har løst med kløkt og teft. Resultatet er internasjonal oppmerksomhet og annerkjennelse. Gjennom utstillinger, foredrag, konserter og forestillinger speiler Kunsthall Trondheim verden vi lever i. Til tross for at tematikken både skal kunne problematisere og utfordre, henvender kunsthallen seg til alle.

«Dørene er åpne for barnehager, skoleklasser, de nysgjerrige, kulturinteresserte og vårt faste publikum. Her lærer du deg rett og slett å se samtidskunst!»

– Kaja Grefslie Waagen, Produsent og kommunikasjonsansvarlig Kunsthall Trondheim.

Kunsthall Trondheim er kuratordrevet. Utstillingene har ofte en valgt tematikk, gjerne lokalt forankret, presentert av kunstnere fra hele verden. Legg til at museets direktør har flyttet fra New York til Trondheim, og Kunsthall Trondheim kan med rette kalle seg en internasjonal arena for samtidskunst!

Besøk Kunsthall Trondheim!

Posten Moderne

Når Posten Moderne åpner i februar 2025 bringes verdensklassekunst inn i lokalene til Trondheims gamle og ærverdige posthus. Gjennom museets egen samling, samt norske og internasjonale kunstnerskap av ypperste kvalitet, presenteres den etablerte modernismen og samtidskunsten.

«På sitt beste presenterer kunsten et nytt perspektiv – den stiller deg spørsmål, får deg til å undre og reflektere. Posten Moderne er ingen konkurrent til byens eksisterende museer og gallerier. Tvert imot ønsker vi å forlenge verdikjeden, til glede for publikum!»

– Marit Album Kvernmo, direktør Posten Moderne.

For å bringe en annen bakgrunn og kontekst til kunsten, og hvordan den iscenesettes, vil Posten Moderne invitere internasjonale kuratorer inn. Samtidig vil de som møter deg på byens nye museum formidle kunsten med et språk vi kjenner oss igjen i. Slik skal Posten Moderne gjøre samtidskunsten tilgjengelig.

Les mer om Posten Moderne!

nils aas. foto: ellen homstad

foto: tom gustavsen

trondheim kunstmuseum. foto nadia carolina andersen

Nils Aas Kunstverksted

Med far som møbelsnekker vokste Nils Aas opp i verkstedet på Inderøy. Skapergleden han fikk inn fra barnsben av har han gitt tilbake til lokalsamfunnet gjennom Nils Aas Kunstverksted.

«Det var i Nils Aas sitt ønske at museet skulle bli et aktivt sted, som omhandler mer enn ham selv. I ett og samme lokale finner du både Nils Aas sin skulpturelle biografi, temporære utstillinger og vårt eget kunstverksted».

– Solveig Viken, ansvarlig for formidling og undervisning ved Nils Aas Kunstverksted.

Utstillingen Nils Aas liv og virke ble laget til åpningen i 1996, av kunstneren selv. Dette er en direkte fortelling om Nils Aas sin oppvekst på Inderøy. Parallelt er museets skiftende utstillinger med på å belyse ulike temaer i hans kunstnerliv. I sommer er det Trondheimskunsteneren Per Kristian Nygaard som stiller ut stedsspesifikke installasjoner, i dialog med kunstnerskapet til Nils Aas.

På kunstverkstedet inviteres hele familien til å slippe kreativiteten løs. Inspirert av museets utstillinger kan du prøve deg på tresnitt, grafikk eller lage skulpturer.

«For mange er det en øyeåpner å sette seg ned på verkstedet med materialer i hendene. Ved å se, prøve og delta i kunsten forstår vi ting på nye måter. Verkstedet er en plass for alle, som gir innsikt i kunstneriske teknikker og prosesser».

– Solveig Viken, ansvarlig for formidling og undervisning ved Nils Aas Kunstverksted.

Noen penselstrøk fra Nils Aas kunstverksted ligger Muustrøparken Skulpturpark, som Nils Aas var med å etablere. Her er kunsten tilgjengelig for alle – akkompagnert av Inderøys særegne rosa lys og kreftene fra fjordarmene som møtes ved Straumen.

Finn ut mer om Nils Aas Kunstverksted!

Flere museer i Trøndelag

Du liker kanskje også

Reis til Trøndelag med fly

Reis til Trøndelag med fly

Oppdag fordelene med direktefly til og fra Trondheim lufthavn. Legg ut på en sømløs reise til hjertet av Norge med vårt siste tilskudd – et direktefly fra München til Trondheim!

les mer

Turforslag til vandreren

Turforslag til vandrerenTa beina fatt i høst! Trøndelag byr på nydelig natur i sprakende høstfarger.Foto: Marius RuaNasjonalpark-bauta Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark (Namdalen) Lengde: Ca. 6...

les mer
Ski-VM 2025

Ski-VM 2025

Opplev magien i Trøndelag og spenningen med Ski-VM 2025! Vi gleder oss til å se deg i Granåsen!

les mer