røros

Med sitt verdenskjente og unike historiske uttrykk, er den sjarmerende gruvebyen Røros en kulturell skatt i Trøndelag som har stått på UNESCOs verdensarvsliste siden 1980. Som en sterk aktør for lokalmat, kulturhistorie, vintermagi og bærekraft, har Røros en tydelig og unik stemme i norsk besøkssammenheng.

Et vintereventyr

Vintereventyret Røros er godt kjent både i Norge og utlandet gjennom flere store film- og TV-suksesser; både Pippi Langstrømpe, Jul i Blåfjell, Netflix-serien Hjem til jul og Disneyfilmen Frozen har vinterlandskapet til Røros som inspirerende bakteppe. Røros er et populært feriemål for både hytteelskere og de som foretrekker å bo på et av de mange historiske hotellene i byen. Under Røros Julemarked, Røros-martnan, Femundsløpet, utendørsspelet Elden eller kammermusikkfestivalen Vinterfestspillene er det liv og røre i de trange bygatene som byr på historiske kaféer, flere lokale kunstutsalg, museum, gallerier og koselige småbutikker.

Fuglekassehytta. Foto: Ellen Homstad

Verdensarven Røros

Rørosregionen strekker seg over et stort område med flere kommuner, og den sør-samiske kulturhistorien er tydelig representert i området. På Røros kan du bli bedre kjent med noe av den samiske kulturen gjennom opplevelser eller produkter tilknyttet Rørosrein.

Midt på verdensarven ligger museet som formidler blod, slit, tårer og svette gjennom mange århundrer med gruvehistorie. Slaghaugene bak det gamle smelteverket er fredet og vitner om det knallharde arbeidet som pågikk året rundt.

Uten kobberverket og gruveindustrien ville nok Røros vært en bitteliten prikk på kartet i dag. I stedet har vi den forbløffende vakre Røros kirke – eller Bergstadens Ziir som den også kalles – som er like slående på innsiden som utsiden.

Fuglekassehytta. Foto: Ellen Homstad

Aktiviteter på røros

Hvor vil du reise nå?