Pilegrimsvandring i trøndelag

Hva betyr det egentlig å legge ut på pilegrimsvandring i det 21. århundre? Grunnene viser seg å være like mangfoldige som pilegrimene selv – og langt i fra alle gjør det av religiøse grunner.

Rom for refleksjon. En følelse av fellesskap. Avstand fra hverdagens hektiske trivialiteter.

Pilegrimsvandringen har funnet sin plass i den moderne tidsånden – og du trenger ikke være religiøs for å kjenne at dette er noe mer enn en vanlig tur.

Du lurer kanskje på hva en pilegrimsvandring egentlig betyr i det 21. århundre. Her finnes det nok like mange svar som det finnes pilegrimer. Men det er allikevel noe som binder dem sammen. For selv om det for noen først og fremst er en naturopplevelse, er vandringen for de aller fleste også en åndelig reise. 

Gir en ekstra dimensjon

Ingeborg Collin er daglig leder ved Nidaros Pilegrimsgård – det offisielle pilegrimsmottaket ved Nidarosdomen, som er endepunktet for alle pilegrimsveiene. For henne handler det om pusterom til å tenke på de dypere tingene:

– Pilegrimsleden er en vandring gjennom et vakkert kulturlandskap, og en inngang til både natur og historie. Men det spiller i mye større grad opp til personlig refleksjon. Løypene har et innhold som innbyr til den åndelige reisen på en helt annen måte enn en vanlig turiststi, sier hun.

Er det dermed slik at du må være religiøs for å finne mening og glede i en pilegrimsvandring? Nei, det er en misforståelse ifølge Collin.

– Historien her er selvsagt religiøs, men den moderne vandringa er for alle. Litt som at kirker kan være et fint rom for ettertanke uansett hva du tror på. I pilegrimsledene kan du ta tiden tilbake i en godt merka turløype som også har informasjon, historie og kulturminner underveis. 

Høydepunkt og endepunkt

Vi sitter midt i kulturhistoriens smørøye her i Trøndelag. Da Nidaros ble erkebispesete i 1153, markerte det starten på at nasjonen vår var blitt en del av det europeiske fellesskapet. Slike kulturhistoriske spor kan moderne pilegrimsvandrere bli kjent med langs veien.

– Det er så mye spennende å se og oppleve. Er du historisk interessert, kan du for eksempel få med deg Austråttborgen langs Kystpilegrimsleia, eller klosteret på Tautra om du går St. Olavsleden inn fra Stiklestad.

Og uansett hvilken av rutene du velger, er én ting sikkert: Du får vandre langs et eventyrlig og storslagent naturlandskap.

– Hovedveien er Gudbrandsdalsleden, og her har du Dovrefjell, som er spesielt vakker. Østerdalsleden setter deg enda mer i kontakt med villmarken, og her må du ta med deg teltet ditt. Selve inngangen til Trondheim herfra, langs elva, er utrolig, sier Collin.

Ved reisens slutt

Og det berører å gå langs de gamle ferdselsrutene. Gjennom bygdesamfunn, kulturlandskap – og gamle stier pilegrimer har benyttet i århundrer. Løvrød forteller at det er en særlig sterk opplevelse å komme frem til Nidarosdomen. Det endelige, hellige målet.

– Spesielt for «førstereisende» ryster dette litt ved tilværelsen deres. Det representerer en helt ny opplevelse. Og nå står de ved avslutningen på en reise som har betydd mye for dem. Det betyr også at de snart skal tilbake til det ordinære, og det blir ofte svært følelsesladet.

Pilegrimsvandringen er en reise gjennom og frem til et kulturelt knutepunkt i Norden – med storslått natur og kulturhistoriske opplevelser. Men både Collin og Løvrød forteller at det aller sterkeste, fineste og helligste for vandrerne, er møtene langs veien.

Pilegrimsleden til Nidarosdomen

1000 år med pilegrimsvandring til Nidarosdommen

– Det er et helt eget fellesskap blant pilegrimene, og alle har sin egen historie. Noen har et behov for å «gå av seg» noe, og har personlige fortellinger som skaper sterke møter mellom mennesker. Og sammen blir vi betatt av å leve i enkelheten, sier Løvrød og avslutter:

– Plutselig merker du hvor mye du setter pris på tørre sko og et godt måltid.

 

Du vil kanskje også like

Trøndelag – midt i Norgehistorien

Vandreturer i Trøndelag