På ferie med hund i Trøndelag

Trøndelag er som skapt for å utforskes med hund. Avstandene er korte, naturen er alltid tett på og temperaturen egner seg godt til pels. Fra fjord til fjell og byliv – her er våre beste tips til din firbeinte venn og deg.

7

foto: cornelia norheim

En som er godt kjent med både toppturer og sjøsprøyt er samojeden Nansen. Som navnet tilsier er dette en sterk polarhund, som har vært fast turfølge for matmor Cornelia Norheim i tre år.

– Langs Trondheimsfjorden har vi hatt mange fine turer til Flipper på Ranheim og Ladekaia på Ladestien. Begge steder er fine turmål til fots eller på sykkel, hvor dere kan ta en kaffe eller lunsjpause i hundevennlige omgivelser.

Cornelia skryter av store uteområder, vannskåler til tørste hunder og hvileplass til de firbente under bordene. I bykjernen trekker hun fram flere småcafeer, blant annet museumscafeen utenfor Nidarosdomen.

– Her kan både hund og eier sitte ned på en stor og åpen plass, hvor hunden får øvd på å observere og tolerere livet rundt.

Til deg som nettopp er blitt hundeeier har Cornelia noen råd på veien.

– Legg ned tid på miljøtrening tidlig og eksponer hunden i korte doser. Slik får du en hund du kan ha med deg på det meste. Vi har tatt med oss Nansen med mindre det står at hund ikke er tillatt, da er det ingen begrensning å ha hund!

foto: cornelia norheim

Hotell eller hengekøye?

Naturen i Trøndelag byr på opplevelser som får halen til å logre og pulsen til å stige.

Ved veis ende kan dere finne roen i alt fra hotell til hengekøye, eller kanskje i glassiglo?

Sommer som vinter har Nansen vært på korte og lange turer langs stiene ved Jonsvatnet. Husk på at det ikke lov å slå leir innenfor en sone på 100 meter fra vannet, siden dette er byens drikkevannskilde. Et annet populært turmål er Gjenvollhytta nær Selbusjøen. Frister det med overnatting er Thon Partner Hotell Selbusjøen et historisk hotell med egne rom for kjæledyr.

Vil du tilbringe natten under åpen himmel er det heller ingen grunn til å la hunden være igjen hjemme. På hengekøyetur venter naturopplevelser under stjernene, uten at dere må reise langt. Favorittplassen til Nansen har vært Jervfjellet i Malvik, hvor du kan sovne til utsikten av Trondheimsfjorden, Jonsvatnet og Fosenalpene.

 

foto: cornelia norheim

Enda mer bynært rammes Trondheim inn av Bymarka og Estenstadmarka.

Ta en dukkert ved en av mange badeplasser, prøv fiskelykken med innlandsfiske og spenn opp hengekøya med utsikt over byen. På veien kan dere legge turen innom markahytter som Grønlia og Lavollen – hos sistnevnte er både du og hunden velkommen inn i Gulstua.

 – En ting er å finne en fin plass til hengekøya, men spør deg selv; hvor skal hunden sove? Det er en treningssak å sove i nye omgivelser. Start med hengekøyeturer på dagtid og la hunden finne roen under hengekøya, råder Cornelia.

Er du usikker på om hotell eller hengekøye er tingen? Da anbefaler både Cornelia og Nansen å overnatte i en glassiglo hos Opplev Aune eller Trones Eye, hvor du får det beste av både luksus og friluftsliv. Pelskledde venner er selvfølgelig velkommen i glassigloene.

– Her overnatter du midt ute i skogen med selskap av naturen og dyrelivet rundt. Er det fint vær kan du nyte utsikten, og blir det ruskevær setter du bare ekstra pris på komforten i igloen, forteller Cornelia engasjert.

Topptur i bånd

Når fjellene kaller har Cornelia og Nansen satt kursen mot enten Meråker eller Oppdal. Festet i sele på vei oppover, og i lang line på vei ned igjen, har Nansen vært selskap på toppturer i Storlidalen, til Storhornet og Mannfjellet.

Foto: cornelia norheim

– Husk at toppturer og randoneeutstyr krever en del trening av både deg og hunden. Velg turer ut ifra nivå og erfaring, og bruk fjellski uten stålkanter frem til hunden har lært å gå på en viss avstand, oppfordrer Cornelia.

Faller valget på hengekøye eller hotell, eller kanskje begge deler? Så lenge du har kontroll på hunden og overholder båndtvangstida, venter opplevelsene på både hund og eier i Trøndelag.

– Vår erfaring er at de fleste steder er positive til hund så lenge du har god kontroll og respekterer reglene. Dessuten er det alltid stas å ha med hund på tur, enten det er kafé eller topptur, avslutter Cornelia.

foto: cornelia norheim

foto: cornelia norheim

foto: cornelia norheim

Du liker kanskje også

Se verden med nye øyne i Trøndelag

Se verden med nye øyne i Trøndelag

Trøndelag vokser som kulturarena, med en kunstnerisk kvalitet, bredde og formidling i rivende utvikling. I våre gallerier og museer står opplevelsene i kø for den kunstinteresserte!

les mer
Reis til Trøndelag med fly

Reis til Trøndelag med fly

Oppdag fordelene med direktefly til og fra Trondheim lufthavn. Legg ut på en sømløs reise til hjertet av Norge med vårt siste tilskudd – et direktefly fra München til Trondheim!

les mer