På eventyr med kajakk i Trøndelag

Langs trøndelagskysten ligger idyllene som perler på en snor, og hvis du vil komme virkelig tett på naturen, er havkajakk et utmerket valg.

7

Kjeungen Fyr. Fosen. Foto: CH / trondelag.com

Nærhet til naturen

Å ferdes langs kysten av Trøndelag med kajakk gir deg en helt særegen opplevelse av nærhet til naturen. I heldige øyeblikk kan du oppleve magien med å se havørner som svever over deg, eller å komme tett på flokker med niser som bryter vannflata rett ved deg.

Stokkøya. Foto: Tom Gustavsen

Padle kajakk langs Fosenhalvøya

Langs kysten av halvøya Fosen ligger naturperlene på rekke og rad. Blant annet kan nevnes Roan, Brandsøya, Stokkøya og Åfjorden. I skjærgården med de mange store øyene er terrenget slakt. Havgløtt Rorbuer ved Nesvalen i Roan er et utmerket utgangspunkt for en tur med kajakk i dette området. I Åfjord kan du leie kajakk ved Støkkya Sjøsenter.

Padle kajakk i Namsfjorden

Namsfjorden og tilhørende sidefjorder går fra Jøa i nord til Sjøåsen i sør, og er et vakkert, lunt alternativ for nybegynnere i kajakk. Den legendariske lakseelva Namsen renner ut her, så i fjorden er det gode muligheter for å få laks på kroken. Det anbefales dog at man går i land for å fiske, siden en ti kilos laks kan være tøff å hanskes med fra en kajakk!

Når det gjelder padleruter er det bare fantasien og lysten som setter grenser. Hvis det blåser kan du utforske de smale fjordene nord for Namsos og innover forbi Ytterby, eller sørover til Sjøåsen. Husk at det ikke trenger å blåse mye før det blir vanskelig å padle kajakk i åpne farvann!

Hvis det er skikkelig godvær kan du padle rundt Utvorda og fortsette nedover skjærgården i Flatanger.

De mest naturlige innfallsportene vil være Fv. 17 til Namsos eller Bangsund. Hvis du ønsker å padle kajakk litt mer utenfor allfarvei kan du fortsette nordover fra Namsos langs 769 og 777 helt ut til Ølhammeren.

Flatanger. Foto: Morten Stamnees-Flatanger Adventure

Leka. Steinar Johansen / trondelag.com

Padle kajakk ved Austra og Leka

Lengst nord i Trøndelag, mellom Vikna og Helgelandskysten ligger de to store øyene Austra og geologiøya Leka. Her finner du idylliske strender liggende rett under bratte, ville fjell. De lune fjordene innenfor Austra egner seg godt for folk som ikke har padlet så mye med kajakk før, mens de mer erfarne kan ta ferga fra Gutvik til Leka og padle rundt øya.

For de historieinteresserte finnes det over 400 registrerte kulturminner i Leka kommune, og den lille øya Dolma sør for Austra har en stor havørnstamme. Å padle kajakk mellom de bratte bergene med havørna svevende over seg er en stor naturopplevelse.

Padle kajakk på Nidelva i Trondheim

Nidelva springer ut av Selbusjøen og bukter seg gjennom hele Trondheim fra sør til nord. En padletur med kajakk opp elva gir deg et uvant men spennende inntrykk av hva Trondheim har å by på. Den fargerike trehusbebyggelsen nede ved havna, Nidarosdomen, Kristiansten festning og den vakre parken Marinen er noen av tingene du kan se bare i den nederste delen av elven. Lenger oppe kan du finne roen i store grøntarealer som gir deg følelsen av å være langt unna byen.

Får du lyst på en matbit underveis kan du legge til ved Øvre Bakklandet og gå rett inn på Bakklandet Skydsstasjon, eller legge til ved Marinen på den andre siden av elven, og spise hos Vertshuset Grenaderen.

Nidelva er også en god fiskeelv. Det går ørret i hele elva, og de nederste 8 kilometerne er lakseførende. Hvert år blir det tatt laks på over 20 kilo her! Fiskekort for laksefiske i Nidelva kan kjøpes hos Trondheim og omland fiskeadministrasjon.

I Trondheim kan du bli med Trondheim Kajakk på guidete padleturer med kajakk på Nidelva, både på dagtid og kveldstid.

Nidelva. Trondheim. CH / trondelag.com

Kajakk i Flatanger. Foto: Øystein Moe- Helmet

Gode tips til deg som skal padle kajakk

Se nøye på værmeldingen for hele tiden du skal være ute, og legg spesielt merke til vinden! Hvis du padler i litt åpne farvann skal det ikke mye mer til enn 7-8 m/sek før det blir svært vanskelig å padle.

Pakk alt i vanntette poser! Det er ikke sikkert lasterommene i kajakken er 100 prosent vanntette. Ingenting er verre enn å skulle slå leir og oppdage at både klærne og soveposen er gjennomvåte.

Ikke dra på lengre turer alene. Dette gjelder spesielt hvis du er uerfaren. Si fra hvor du drar, og ha med deg (oppladet!) mobiltelefon i vanntett pose.

Ha med deg et par gode solbriller. Det er lett å bli snøblind hvis man padler en hel dag i strålende solskinn.

Ta med deg godt med vann. Det er ikke alltid like lett å finne rent ferskvann langs kysten.

Har du ikke padlet kajakk før, eller er du en fersk kajakkpadler, har ut.no mange gode tips om hvordan du padler kajakk.

you may also like

På ferie med hund i Trøndelag

På ferie med hund i Trøndelag

Trøndelag er som skapt for å utforskes med hund. Avstandene er korte, naturen er alltid tett på og temperaturen egner seg godt til pels. Fra fjord til fjell og byliv – her er våre beste tips til din firbeinte venn og deg.

les mer