orkland

Orkland er en mangfoldig region med både småby og bygd, puls og ro, fjord og fjell. For den aktive, den urbane og den historieinteresserte. 

I tillegg til vakker natur, shoppingmuligheter, rik historie, kanskje Trøndelags kuleste badeland og egen strandfestival, finner du også de små tingene som gjør Orkland til et morsomt sted å være.

Historiske Orkland

I Orkland finner du litt av det meste. Regionen er sannsynligvis mest kjent for arven etter Thams-familien, som spilte en betydelig rolle i dette området. Bårdshaug Herregård, Thamspaviljongen, Thamshavnbanen og Gammelgruva på Løkken Verk er attraksjoner likt til denne arven.

Med god tilgang på de beste råvarene fra både fjell, fjord og den rike lakseelva Orkla, kan du nyte deilig og eksklusiv lokal mat fra våre mange bønder og småskalaprodusenter.

Foto: allsidigdesign

For den aktive

Friluftsinteresserte kan nyte milevis med godt merkede turstier i mark og fjell, og om vinteren flere skiløyper, samt anlegg for både hopp og alpint. Får du lyst på historiske, kulinariske og naturopplevelser, kan Orkanger by friste med både kjøpesenter, Orklandbadet og Klatrehall, hvor de to sistnevnte er blant de største og fineste anleggene i Norge.

Foto: allsidig design

I fotsporene til Thams

I Orkland finner du et fantastisk stykke lokalhistorie, gjennom historien om entreprenøren Christian Thams. Det kan være lurt å starte med Thamspaviljongen, en stavkirkepaviljong på Bårdshaug herregård. Dette unike stykke historie ble designet i 1893 for Chicago World Fair, og ble værende i Chicago til 2017 da det ble sendt tilbake til Orkanger.

400 meter sør for Bårdshaug herregård finner du Thamshavnbanen og Bårdshaug stasjon. Thamshavn jernbane ble åpnet i 1908 som Norges første elektriske jernbane, konstruert for transport av malm fra gruvene på Løkken Verk til smelteverket i Thamshavn. Jernbanen er fortsatt i bruk til museumsformål, og du kan ta toget opp til de gamle gruvene. I de gamle gruvene kan du gå en guidet tur under jorden, og lære historien om et spennende industrieventyr med store ideer og banebrytende teknologi.

Sørg også for å sjekke ut industrimuseet for enda flere detaljer om denne rike lokale historien. Sist, men ikke minst, kan du ta en matbit på en av de herlige restaurantene knyttet til Thamsriket. Sjekk ut Bårdshaug Herregård, Bergmannskroa, Orkla Gjestebolig, eller Damphuset.

thamspaviljiongen. Foto: allsidig design

Hvor vil du reise nå?