© Villa Fyr Venneforening

Villa Fyr

Opplev Villa Fyr ytterst mot storhavet – et unikt historisk og teknisk kulturminne på øya Villa. 

Villa fyr var det første fyret nord for Trondheimsfjorden da det ble tent i 1839. Det lyste siste gang 25. april 1890. Fyret ble vernet i 1999. I dag forvalter og vedlikeholder Villa Fyr Venneforening det unike fyret, fyrassistentboligen med anneks, naustet og kaianlegget. Du kan lese om historien til fyret på villafyr.no 

Villa Fyrs historie

Finansiering av fyret ble gjort med stortingsvedtak i 1836. Det store planleggingsåret ble 1837. Mye skulle på plass. Eiendom måtte sikres, tegninger og detaljplaner måtte utarbeides. Forsyninger av mat, utstyr og materiell måtte bestilles. Transport måtte organiseres.

Våren 1838 var det klart for oppstart. Opp til 70 mann kom i arbeid. Folk fra Flatanger, Vågå og
Trondheim var innleid. Arbeidsleder var Amund Hansen, som senere ble den første fyrvokteren på fyret (1839-1864). 

Villa Fyr Venneforening (VFV) ble stiftet 3. april 1976. Forfallet på anlegget var tydelig, og det har vært en stor oppgave med vedlikehold og restaurering. VFV har etter hvert blitt eier av både fyr, naust og bolig. Alt arbeid på anlegget forgår i nært samarbeid med kulturmyndighetene. Hele anlegget framstår nå i god stand. Men i et værhardt område er vedlikehold en evigvarende oppgave. VFV har i dag ansvar for anlegget og leier også ut boligen. VFV’s innsats er basert på frivillig arbeid, medlemskontingent og støtte fra riksantikvaren og kommunen. Bli gjerne medlem.

Guidet tur til Villa Fyr

Vi kan organisere guiding på Villa.  Ta kontakt med Reidar Lindseth, mob. 95150746

Overnatt i fyrassistentboligen

Fyrvassistentboligen leies ut.  Tre soverom, loft, to stuer og kjøkken. I tillegg er det anneks med soverom (4 plasser) og vaskerom. Egner seg godt for grupper opp til 16 stk. Sengene har madrass og puter, men sovepose, evt. dyne må medbringes. Det er rent vann (regnvann) ved huset, men drikkevann bør medbringes. På kjøkkenet er det vedkomfyr, gass – kokemuligheter og kjøleskap. Vi anbefaler egen båttransport, men ta gjerne kontakt så kan vi formidle transport.

Pris pr. døgn kr 1.000. For lengre utleie (over tre døgn), kan pris avtales.

Naustet kan også leies for seg til selskap eller enkel overnatting på gulvet. I naustet er det bord for ca. 40, gassgrill og vann/utedo. Vi har flytebrygge ved naustet og kai like innenfor. Her kan alle legge til for kortere eller lengre tid. Aktuelle priser står på oppslag. Kaiavgift betales på stedet med kontanter eller VIPPS.
Pris pr. døgn for leie av naustet kr. 500.

 

KONTAKT

+ 47 41814253 (Merethe) merhep66@hotmail.com 

+ 47 97126164 (Brian) briolsen55@hotmail.com 

 

  • Havnefasiliteter
    • gjestehavn
  • Tema
    • Gul_Naturelskeren
    • Rød_Historius
    • Rød_Kulturelskeren