Turforslag:Flyvollen – stedet hvor Henry Rinnan ble pågrepet i 1945

Ta turen til Flyvollen – stedet hvor Henry Rinnan ble tatt etter noen intense dager i mai 1945. Kjentmannsmerke Verdal har merket opp sti på 8.6 km tur/reut til Flyvollen og det er informasjonstavler som forteller om pågripelsen ved turens mål. Her kan du lese turbeskrivelse på Ut.no 

I mai 1945, mens hele Norge og Europa feiret freden, pågikk det fremdeles krighandlinger og skyting i Verdal. I Helgådalsfjella var jakten på en av norgeshistoriens mest forhatte menn i full gang. Henry Oliver Rinnan, leder for «Sonderabteilung LOLA», som også er kjent som Rinnan-banden, var Gestapos mest effektive og hensynsløse redskap i Norge. Han opererte sammen med sine mest trofaste medhjelpere og bandemedlemmer.

Bare en uke etter Rinnans angrep på heimefronten i Verdal, flyktet de gjennom de samme traktene som så mange andre hadde måttet ta veien gjennom under krigen for å unnslippe Rinnans grep. Målet var klart: å komme seg over til Sverige. Imidlertid hadde Rinn an ingen hjelpere i Helgådalen. Ingen lokale heimefront-lokalkjente som kunne føre ham trygt over grensen. Selv den lokale kjentmannen sviktet. I disse dagene var hele landets øyne rettet mot Helgådalen i spenning. “Hele dalen” var på bena og mer eller mindre involvert i aksjonen. Sammen med noen av sine mest lojale hjelpere møtte Rinnan sin skjebne i Helgådalsfjella.

Det ironiske var at da de ble tatt, befant de seg faktisk i området for Milorgs flyktningerute. To dyktige flyktningeloser fra Helgådalen, Ole og Olav Sagvold, spilte en betydelig rolle i pågripelsen av Rinnan og en del av banden.

Det var på Flyvollen Rinnan ble pågrepet. På Verdalsbilder.no kan du lese mer om den dramatiske jakten på Rinnan-banden i Helgådalsfjella 10. – 15.mai 1945

Veibeskrivelse til startsted: Følg FV 757 forbi Vuku og Kleppen til Grythølbrua passeres og vegen skifter navn til Veresvegen ved avkjørsel til Ottermoen. Følg vegen helt til etter Djupdalen, kjør opp bakkene og parker på venstre side av vegen skiltet Bringsåsen.

Kilder: Verdalsbilder, Kjentmannmerke Verdal