© Thamspaviljongen

Thamspaviljongen, The Norway Building

Thamspaviljongen, også kjent som «The Norway building», var Norges bidrag til verdensutstillingen i Chicago i 1893.

Paviljongen ble produsert etter «ferdighusmetoden», som M.Thams & Co på Orkanger var pionerer for, og fraktet til Amerika med skip som la ut fra Orkedalsøren. Dette var starten på en eventyrlig reise for paviljongen, som etter 123 år i USA kom tilbake til Orkanger ved hjelp av ildsjelene bak «Prosjekt Heimatt».
Direktør for M. Thams & Co var i 1893 Christian Thams. Christian Thams var også mannen som tegnet-, bygde- og bodde på Bårdshaug Herregård. Thamspaviljongen og Bårdshaug Herregård har dermed delt historie, og i dag ligger de også vis-a-vis hverandre på Bårdshaugplatået.

I dag står Thamspaviljongen som et monument over Norges stavkirkehistorie og Orkdals treskjærertradisjon og industrihistorie. Ikke minst står den som et vitnesbyrd om hardt arbeid og samarbeid.

På Bårdshaug Herregård kan besøkende oppleve Thamspaviljongen sammen med en guide som tar de besøkende med inn i paviljongen og forteller den eventyrlige og inspirerende historien. Bårdshaug Herregård tilbyr også aperitiff i denne forbindelse, dersom det er ønskelig. 
Ta kontakt med Bårdshaug Herregård på post@baardshaug.no