© Visit Innherred

Sykle Norge på tvers

Det er kun 5 mil fra fjorden i Verdal til grensefjella mot Sverige i øst. Underveis kan du la deg fascinere av pilegrimshistorie, gamle festningsverk og vakker natur! Vi skreddersyr tur for deg, frakter bagasje og stiller med sykkel.

Enten du er alene på tur eller dere er en gruppe som ønsker å sykle og oppleve Verdal og historien underveis, kan vi tilrettelegge en tur for dere med overnatting, sykkelutleie (el-sykkel og tråsykkel) bagasjetransport og mat.

Underveis på turen kan du la deg fascinere og inspirere av alt fra fuglekikking til forsvarshistorie, myter og sagn.

Link til rute på kart her.

FUGLEKIKKING

På Ørin, ved fjorden i Verdal ligger ikke bare et av landets største industriområder, men også et av stort, viktig område for en rekke fuglearter. Folk fra hele verden reiser til Verdal for å studere fugl her.
Les mer om Fuglekikking på Ørin

PILEGRIMSLEDEN

Fortsetter dere videre fra Ørin til Stiklestad via Verdal sentrum, går deler av turen i Olav Den Helliges fotspor langs pilegrimsleden.
Les mer om Pilegrimsleden

SLAGET PÅ STIKLESTAD

Stiklestad er kjent for slaget på Stiklestad i 1030, som markerte overgangen fra vikingtid til middelalder og kristningen av Norge. På Stiklestad Nasjonale kultursenter kan historien oppleves gjennom utstillinger, historier og gamle bygninger.
Les mer om Stiklestad

VERDALSRASET

Rett nord for Stiklestad kan man i dag se restene av Norgeshistoriens dødligste ras; Verdalsraset. Natt til 19. mai 1893 ble raste 55 millioner kubikkmeter masse ut og oversvømte hele Verdal. 3 km² forsvant i leirmassene, 105 gårder, tusenvis av dyr og 116 mennesker.
Les mer om Verdalsraset

DE VÆRDALSKE BEFESTNINGER

Forsvarsverket De Værdalske Befestninger sto ferdig i 1911 og består av to fjellgallerier, Søndre og Nordre Galleri sprengt inn i fjellet på hver sin side av elva Inna. Fra tidlig på 1990-tallet er det utført et omfattende arbeid av frivillige for å gjøre festningsanleggene tilgjengelig for publikum.
Se mer info og åpningstider for De Værdalske Befestninger

KARL JOHANS VEG

Et alternativ til Fv72 er den godt bevarte Kong Karl Johans veg. En mellomriksveg fra 1835 på 17,5 km. Vegen ei godt bevart vegstrekning der det også er bevart flere tidstypiske steinhvelvbruer og inkluderer Kong Karl Johans Klev. Vegstrekningen krysses på et punkt av riksveg 72. Vegdekket består av grus og gress. Vegen er i dag en mye brukt turveg.
Les mer om Karl Johans Veg

OILSKJELDA

Olskjelda, der kong Olav Haraldsson, ifølge sagnet holdt natterast på gården Sul under sitt hærtog mot Norge i 1030, ligger 500 meter fra Fv72. Der er det i dag reist en 4 meter høg bautastein med inspriksjonen: «Eg tenkjer vist bonde, at Gud vil gjera denne skaden god att, og at åkeren stend betre om ei veke. 1030».
Les mer om Olskjelda

Har dere ønske om guide kan vi ordne det. Vi kan tilby overnatting på Stiklestad, og på Svensk og Norsk side av grensen. Ønsker dere å sykle de 6 milene videre til Åre, er vi behjelpelig med å skaffe overnatting også der. Med på turen får dere kart og rutebeskrivelse. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud.

Vi anbefaler 2 overnattinger, 2 middager, frokost og lunsj, leie av sykkel, bagasjetransport, kart og rutebeskrivelse. For fullstendig pristilbud send oss en forespørsel via skjemaet her.