© Visit Innherred

Norges eldste 17. mai monument – 17. mai Steinen i Snåsa

Visste du at en bautastein på Snåsa er Norges eldste 17. mai-monument? På nasjonaldagen i 1835 avduket snåsningene steinen med «17. maj» innhogget.  

Monumentet ble reist på Lysthusberget ved Vinje prestegård, etter initiativ av prestesønnen Ole Rynning (1809-39). 

Bakgrunn
Inspirasjonen for Rynnings nasjonale engasjement, var kontakten han hadde med det radikale miljøet i Trondheim og Christiania. Allerede i 1815 hadde 17. mai blitt feiret i klubbselskapet Harmonien i Trondheim, og det første borgertoget i Norge gikk av stabelen ved Ilevollen i 1826. Rynning var også i kretsen rundt Henrik Wergeland, da han studerte ved Det Kongelige Fredriks Universitet i 1830-33. Inspirert av disse begivenhetene, reiste Rynning hjem til Snåsa, hvor han opprettet en privatskole på prestegården.  

Norges første barnetog
I årene 1833-37 gikk han i bresjen for å arrangere barnetog på Snåsa – de første i Norge – og 1835 sørget han altså for å reise Norges første 17. mai- monument på Lysthusberget.  

17. MAJI – er innskrevet på den 3,30 meter høye steinen. Den ble hugget ut av fjellet og avduket på nasjonaldagen i 1835 – noe som gjør den til et av Norges eldste nasjonalmonument. Det er dokumentert at steinen er av rein lokal opprinnelse og mest sannsynlig hentet ut i området mellom Lysthusberget og prestegården. 

Beliggenhet:
Fra Snåsa sentrum kjører du sørover og ta inn fra FV 763 til høyre mot vegen skiltet mot bl.a. Saemien Sitje og fortsett rett fram forbi barnehagen. På motsatt side av veien for Vinje Skole er det en godt bearbeidet sti med svak stigning. Infotavle ved stiens start. Turen opp er i underkant av 100 meter.  

Ta deg en hvil på Gjerstadbenken underveis; benken Snåsamannen Joralf Gjerstad fikk i bursdagsgave av snåsningene.  

Amfi
Ved monumentet er det et amfi hvor det tradisjonelt er kransnedleggelse og holdes tale hver 17.mai. Litt til høyre for bautasteinen går en sti mot et bratt stup. Her er det lagt til rette for bål og rast, i tillegg til en flott utsikt innover mot Snåsafjella.