© Linn Marita Larsson

Gammelstua på Gjefsjøen fjellgård – Hovedkvarteret til Operasjon Rype

På Gjefsjøen Fjellgård i Snåsa vil du finne et historisk bygg som kalles for Gammelstua. Under andre verdenskrig ble huset base for Operasjon Rype som hadde som mål å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning.

Huset ble satt opp for første gang i 1873 som en klassisk treroms stue med en og halv etasje. Men i 1907 ble huset påbygd og kanskje flyttet til slik vi kjenner den i dag. Der budde de, drev gården og holdt på med fangst, rype og fiske på Gjefsjøen fjellgård. I dag kan du besøke Gammelstua og lære mer om historien om Operasjon Rype

OPERASJON RYPE
Så skjedde det en vårdag den 24.mars i 1945 da Gammelstua ble tilholdssted og base for Operasjon Rype. Rype var kodenavnet på den amerikanske fallskjermstyrken, the Norwegian Operations Group (NORSO). Gruppen dro med åtte firemotors B-24 fly fra Harrington flyplass i England og hoppet ut i fallskjerm over Snåsafjella. Gården ble derfor en sentral plass i de siste krigsmånedene i 1945 i forbindelse med Operasjon Rype. Styrken i Snåsafjella var hovedsakelig norskamerikanere og nordmenn som hadde havnet i USA i løpet av krigen. Operasjonens mål var jernbanesabotasje mot Nordlandsbanen for å vanskeliggjøre troppetransport og binde opp tyske tropper i Norge mot slutten av krigen.

Husfolket som budde der ble etter hvert sendt til Stockholm i Sverige for det ble for farlig å være der. Husfolket, som satt inn med opplysningen om hvordan det var å bo der på den tiden har desverre gått bort. Den yngste datteren er den eneste gjenlevende av husfolket og hun var 9 måneder gammel da de måtte rømme. Hun forteller at det nok var en traumatisk opplevelse siden foreldrene ikke ville snakke om det i ettertid.

CIA STARTET PÅ GJEFSJØEN
Man kan si at CIA fikk sin start på Gjefsjøen. Styrken tilhørte organisasjonen The Office of Strategic Services (OSS), forløperen til U.S. Central Intelligence Agency (CIA) og ble ledet av senere CIA-sjef William Colby. Soldatene var rekruttert fra Bataljon 99 (99th Batallion Separate) US Army, en bataljon som var opprettet i 1942 for å drive geriljaaksjoner bak fiendens linjer. Styrken i Snåsafjella var hovedsakelig norskamerikanere og nordmenn som hadde havnet i USA i løpet av krigen. Operasjon Rype var US Armys første og eneste kombinerte ski- og fallskjermoperasjon.

OSS GJEFSJØEN BLIR TIL
Gammelstua har stått tom i mange år, men i 2017 ble det satt i gang arbeid for å ta vare på huset. En intiativrik, sterk og meget engasjert mann som bærer navnet Ebbe Arnstein Deraas med mye kunnskap bestemte seg for å redde det historiske bygget. Sammen med andre gode krefter ble organisasjonen OSS Gjefsjøen etablert med Ebbe som styreleder og med blant andre tidligere forsvarssjef Harald Sunde i styret. Det ble da bestemt at huset skulle flyttes til ny tomt på Gjefsjøen, lengre opp i bakken fra opprinnelig plass. En taklekasje over flere år hadde satt sine spor og hele nordveggen var pill råtten. Men etter en formiddabel dugnadsinnsats ble huset reist igjen i sin fordums prakt og fremstår som det gjorde i 1945.

3.september 2021 ble det endelig en offisiell åpning av Gammelstua, hovedkvarteret til Operasjon Rype. Og i tillegg feirer Heimevernet 75-års-jubileum. Stort oppmøtte med presse, media, NRK, Heimevernet, Gjefsjøfolket og dugnadsgjeng. 

FORMIDLINGSSENTER
Gammelstua og Gjefsjøen fjellgård byr på mye sterk historie og Gammelstua benyttes i dag som formidlingsenter for fjellgårdens historie, krigshistorie og Blåfjella – Skjækerfjella nasjonalpark. OSS Gjefsjøen har en god kobling mot OSS Society i USA og ikke minst med veteranorganisasjonene til spesialstyrkene.
Ønsker du å lære mer om historien til Operasjon Rype og få omvisning i Gammelstua, ta kontakt med Nils-Christian Gjefsjø på Gjefsjøen Fjellgård.

GJEFSJØAKEVITT 
Inderøy Brenneri har laget en akevitt som er tilegnet heltene fra Operasjon Rype 1945. Akevitten er basert på lokale urter, planter og vekster fra Gjefsjøen, inkludert planten tunbalderbrå som er Norges egen ananas. Akevitten kjøpes hos Vinmonopolet.

Du kan lese mere om Operasjon Rype her:
https://gjefsjo.no/operasjon-rype/
https://www.forsvaret.no/heimevernet/aktuelt/hedrer-operasjon-rype 

Gjefsjøen Fjellgård
Tar du turen østover og helt inntil grensen til Sverige, langt inni Snåsafjellene finner du fantastiske Gjefsjøen fjellgård og Gammelstua i selveste Blåfjella og Skjækerfjella nasjonalpark. Der vil du møte på Nils-Christian som bor der og driver gården fast og sitter med mye kunnskap om fjellgården. Gjefsjøen byr på storslått natur og gode muligheter for jakt og fiske. Her kan du bestille overnatting, servering og smak av Gjefsjø akevitten.

Gjefsjøen fjellgård er en av fire fjellgårder i Snåsa som mangler veiforbindelse. Til fots eller på ski er det en seks-sju timers tur inn til Gjefsjøen. Det anbefales på det sterkeste og ta hele den krigshistoriske gåturen med å gå til Minnestenen på Plukkutjønnfjellet der et fly på vei til Gjefsjøen fjellgård med utstyr og forsterkninger forulykket natten mellom den 6. og 7. april. Alle 12 amerikanske soldater ombord omkom i flystyrten.

Du følger da Gjefsjøstien som går fra Ismenningen i Snåsa. Les mere om turen her:Krigshistorisk fjelltur til Plukkutjønnfjellet. Ellers er alternativet båtskyss over fra Bjørkedet på svensk side av Gjefsjøen, mens snøscooter er det beste alternativet på vinterstid.

Hvordan komme seg dit:
For å komme seg dit kan du kjøre om Sverige, fra E6 i Verdal, kjør så riksvei 72 til Sandvika/riksgrensen, videre mot Järpen på vei 336. Ta av til venstre for Kallsedet, følg veien Övereng til Björkedet. Der kommer du til bomvei. Totalt ca.15 mil fra Verdal. Ta kontakt med Nils-Christian Gjefsjø for kode til bommen og båtskyss til Gjefsjøen Fjellgård.  Tlf: 416 08 522  https://gjefsjo.no/