© Per M Rø

Bygdeborgen Elnanslottet

Den beste bevarte bygdeborgen i Steinkjer kommune.

Innerst i Elnandalen ved Beistadfjorden i Sør-Beitstad i Steinkjer kommune ligger kanskje Trøndelags best bevarte bygdeborg. Berget stuper loddrett ned på tre sider, slik at det bare går an å komme til toppen fra ei side, fra nordøst. 

Tursti
Det er skiltet tursti på ca 5.8 km tur/retur) og tar ca. 1,5 time å gå. Fra toppen av Elnanslottet er det flott utsikt sørover, nedover dalen og utover Beitstadfjorden. På veien opp passerer du helleristningfeltet Elnan 1. Ristningene antas å stammer fra jernalderen. Det skal blant annet innholde bilde av en båt. Det mer kjente Bardalsfeltet ligger i dalen bortenfor. Der finner dere helleristninger fra yngre steinalder og fram til yngre bronsealder. . En del av stien opp sies å være en del av borganlegget. Det var lagt opp store steiner for å jevne ut veien noen steder like under berget. 70 meter lenger inn møter du den indre muren. Den er verdt hele turen. Muren virkelig ruver og går i en bue også på tvers av åsen. Ved turmålet finner du infrormasjonstavler.

To murer
Borgen har to murer. Steinmurene tjente trolig som støtte for palisader av oppreiste stolper.
Den ytre muren mot nord er ca. 45 meter lang og går tvers over berget. Muren har en liten knekk i den vestre enden, og her kan det ha vært en inngang. Den indre muren ligger omtrent 70 meter innenfor, og litt høyere enn den ytre muren, og danner en bue. Den er rundt 40 meter lang, og på det største, er den 3 meter bred og 0,5 meter høg. Den i seg selv er verdt å ta turen.

Vaktpost
Borgen ligger på en bergrygg som stikker opp midt i dalsøkket, i nordenden av Elnandalen. De som kom nordfra ned dalen, måtte passere forbi her. Fra toppen av Elnanslottet er det flott utsikt sørover, nedover dalen og utover Beitstadfjorden.

Elnanslottet ligger mellom to høge berg: Våttåhaugen og Storvarden, så det er fristende å tro at borgen har vært knytta til et vardevarslingssystem.

Det indre borgområdet er så lite at det neppe har vært plass til alt folket i bygda her. Sannsynligvis har Elnanslottet vært en vakt- og kontrollpost og ei grensemarkering mot nord.

Hvordan kommer du deg dit:
Fra Steinkjer sentrum kjører du E6 nordover. Ta av mot Egge i Rundkjøringen rett etter Eggetunnellen, ta så til høyre mot Sør-Beitstad. Kjør 9 km til du har Elnangårdene på høyre hånd. Her tar du til høyre og kjører bak andre gård, Øyster Elnan. Her er det ikke opparbeidet parkering, men parker bak låven og pass på at du ikke står iv veien for gårdsdrifta.

Turbeskrivelse: 
Turen starter ved å gå langs grusveien innover. Noen ganger er det sauer på beite her. Følg veien innover ca 2 km. Veien går nå over til å bli sti, og det er skiltet oppover til toppen. På toppen møter du restene av bygdeborgen, nå sett som store røyser. Her finner du infoskilt om bygdeborgen. Utsikten gjør det verdt å ta turen. 

Kilder: Steinkjerleksikonet og facebooksiden Gamle Bygdeborge i Norge, og Sør-Beitstad IL.