Nidarsosdommen – byggekunst for evigheten

Besøk Nidarosdomen i sommer og oppdag den myteomspunnede katedralens hemmelige kriker og kroker.

7

Dronevideo av Nidarosdomen: TYD

Nidarosdomen – Norges Nasjonalhelligdom

Midt i hjertet av det historiske Trondheim, omgitt av moderne byliv og grønne lunger, ligger Nidaros Domkirke. Katedralen, som er verdens nordligste gotiske katedral, kalles Nidarosdomen på folkemunne, og er et viktig Europeisk pilegrimsmål.

Katedralen er et rikt utsmykket gotisk mesterverk som det er knyttet mange myter til. Den er bygget over graven til Olav den hellige, vikingkongen som kristnet Norge og ble hele landets evige konge. Under reformasjonen ble Olav den helliges levninger begravet på et hemmelig sted i katedralen. Fremdeles vet ingen akkurat hvor.

Byggingen av Nidarosdomen ble påbegynt i 1070 og stod ferdig rundt år 1300, men etter flere branner og dårlig vedlikehold var katedralen i dårlig forfatning. Det ble derfor påbegynt et stort restaureringsarbeider med «Domen» på slutten av 1800-tallet, da det ble bestemt at katedralen skulle gjenreises som et nasjonalt symbol. Restaureringen av Nidarosdomen har pågått siden da, og vil nok heller aldri være ferdig. I dag jobber rundt 30 håndverkere kontinuerlig med forskjellige prosjekter på katedralen for å ta vare på Nasjonalhelligdommen.

Turisme gjennom tusen år

Pilegrimer har valfartet til Nidarosdomen fra 1000-tallet og fram til i dag på grunn av helgenkongen Olav, men det er ikke lenger bare på grunn av en hellig reise at mange hvert år begir seg ut på Pilegrimsleden til verdens nordligste gotiske katedral. Stadig flere får øynene opp for den roen og opplevelsen Pilegrimsleden byr på.

Byggekunst for evigheten

Katedralen er oppført i grågrønne kleberstein, og har på grunn av dette vært kjent som den mørke katedralen. Den mørke klebersteinen – de mørke glassmaleriene kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at Nidarosdomen har vært veldig mørk innvendig. En stor innsamlingsaksjon har imidlertid resultert i ny og moderne belysning, som er kommet på plass våren 2020. De som besøker Nidarosdomen i sommer får oppleve mange skatter i form av steinskulpturer, glassmalerier og vakre hvelv og bueganger, som tidligere har vært skjult i mørket.

Det mest iøynefallende trekket ved Nidarosdomen er Vestfronten med sitt enorme glassmaleri, Rosevinduet, som fremstiller dommedag, og de 76 statuene som fyller veggen mot vest.

«Restaureringen og gjenoppbyggingen av Nidarosdomen har pågått sammenhengende i over 130 år – og den pågår ennå. «

I dag er det restaurering av Kongeinngangen mot sør som er det største prosjektet. Under besøk til domen kan du også dykke inn i historien og detaljene rundt arkitekturen og det kontinuerlige arbeidet med bygningsmassen og utsmykningene.

Den dag i dag er selvsagt Nidarosdomen i aktiv bruk som kirke for byens kirkegjengere, og den brukes også til konserter og annen kulturell aktivitet. Den rent skuelystne kan bruke timevis på å utforske store og små utsmykninger og detaljer innvendig som utvendig. For mange er turen opp de 172 trappetrinnene til sentraltårnet med sin storslagne utsikt over hele Trondheim et høydepunkt. 

 

Trondheim. Foto: Tom Gustavsen.

Erkebispegården

Side om side med Nidarosdomen ligger Erkebispegården. Sammen har byggene en helt spesiell plass i norges-historien. Helt siden slutten av 1100-tallet har Erkebispegården vært møtested for mektige menn og arena for viktige møter og storslagne fester. Fra midten av 1100-tallet og frem til reformasjonen i 1537 var Erkebispegården hovedsete for erkebispesetet i Nidaros, og i årenes løp har 27 erkebiskoper hatt tilhold her. Etter reformasjonen gikk gården over i kongens eie og lensherrer tok over gården og styrte på vegne av kongen i København. Erkebispegården huser i dag Museet Erkebispegården, Rustkammeret og Riksregalieutstillingen med de norske kronjuvelene. 

Høydepunkter

Skulpturene
Nidarosdomen er rikt dekorert med rundt 5000 skulpturer og ornamenter. Vestfronten er en av de mest dekorerte bygningsdelene med 76 store skulpturer. Den mest kjente er St. Mikael, som har fått ansiktet til Bob Dylan.

Glassmaleriene
Nidarosdomen har 470 m2 blyglassvinduer. Av dem er rosevinduet på Vestfronten regnet som det vakreste. Det symboliserer dommedag.

Orglene
Steinmeyerorgelet har 9600 orgelpiper og er Nord-Europas største konsertorgel. Wagnerorgelet er laget av Joachim Wagner (1690-1749), som var den fremste orgelbyggeren i Preussen mot slutten av barokken.

Olavsbrønnen
I middelalderen kom pilegrimer fra fjern og nær til Nidarosdomen for å drikke vannet i Olavsbrønnen, som man trodde hadde en legende kraft. Nå fungerer brønnen som en ønskebrønn.

Tårnvandring i Nidarosdomens sentraltårn
Om sommeren kan du bli med en av guidene i Nidarosdomen på en vandring opp i katedralens sentraltårn. Vandringen går gjennom trange, mørke ganger og opp hele 172 trappetrinn. Fra toppen kan du nyte en flott 360 graders utsikt over byen!

Foto: Ole Martin Sandness