matfatet trøndelag

Det er kanskje en klisjé å si at noe ligger midt i matfatet. Men hva når det faktisk er sant? Fordi det er noe spesielt med Trøndelag. Med jordsmonnet, klimaet – og tradisjonene. Ja, kanskje til og med vertskapet.

Noe av det kan vi takke moder jord for. Hun skjenket oss de naturlige forutsetningene for å produsere verdens fineste råvarer. Lange sommernetter med mye sol. Mildt kystklima. Tørr vidde – og fjellområder med et fantastisk, urterikt jordsmonn. For å nevne noe.

Foto: Lena Johnsen

For er det noe som kjennetegner trøndersk mat og matkultur, er det mangfold.

 

Faksdal Brygge Pub i Namdalen / Foto: Marius Rua

Det mangfoldet gjenspeiler naturen vår: fra hav til fjell – og alt mellom.

 

Store og små

– Jeg tror ingen andre har så mye bredde på et så lite område. Vi har sjømat i verdensklasse, bare kilometer unna fjellvilt og multer. Hvor mange kilometer er det fra sjøkrepsen i Namdalen til reinsdyrene på Røros? Dette er helt unikt for Trøndelag.

Ordene faller fra Kristine Rise, prosjektleder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. Hun tror et annet viktig trekk er spennvidden i størrelse.

– Ja, vi har mange små, lokale matforedlere, men vi er også en av de største produsentene av alle de tradisjonelle landbruksvarene. Og jeg tror at mye av magien skapes i nettopp samspillet mellom de store og de små.

Bilde fra Øyna Kulturalandskapshotell / Foto: Fredrik Bye / Ravn Film

Det Trønderske gjestebudet – gjestfriheten gjør noe, og den betyr noe.

 

Men det er selvsagt ikke bare naturen vår som har tatt oss dit vi er i dag. Ja, Trøndelag er landet vårt på sitt rikeste, reneste, villeste og vakreste. Det gir eventyrlige råvarer. Men like viktig er folka. Trøndere som i hundrevis av år har utviklet mattradisjoner vi fremdeles nyter godt av. Og du er selvsagt invitert.

– Gjestebudet står sentralt i trøndersk vertskap. Alle har jo et forhold til «trønderen» på en eller annen måte, men jovial og hyggelig er det ingen tvil om at han er. Og det trønderen alltid har skjønt, er at å invitere folk på middag betyr noe, sier Rise.

Derfor er et besøk til matfatet Trøndelag mer enn bare gode opplevelser med mat. Det er gode opplevelser med mennesker. Folk som ønsker deg velkommen til bords.

– Den gjestfriheten gjør noe, og den betyr noe. Folka her er like gode til å formidle som til å foredle, og maten smaker rett og slett bedre når den kommer med en god historie.

Ostefat fra Øyna Kulturlandskapshotell / Foto: Fredrik Bye / Ravn Film

Klostergården Bryggeri

Fra jord til bord

Fra lokalmatsafari på Røros til klippfiskbrygga på Kuringen i Åfjord. Det er umulig å nevne alle de uforglemmelige matopplevelsene Trøndelag har å by på. Men de har én ting til felles:

– Du ser så tydelig hvor maten kommer fra og hvordan den kom seg på bordet. Den koblingen er helt fantastisk. Det er så kort vei mellom alt, og det er noe kokkene her fremhever som unikt og spesielt. Det er kanskje bare noen meter fra der du henter maten til der du spiser den. Da er du virkelig midt i matfatet, sier Rise.

Noen av hennes egne høydepunkter er å nyte en kopp nytraktet kaffe fra verdensmesteren i kokekaffe på Inderøya – eller et måltid på Øyna hvor du ser rett inn i det vakre kulturlandskapet hvor dyra beiter og plantene vokser.

To ungdommer som spiser mat på Matfestivalen i Trondheim / Foto: Will Lee Wright

– I tillegg er det så mange muligheter til å være med produsentene hele veien. Du kan hente fisk og krabbe. Du kan klappe lamma på Oppdal eller være med på mjølking på sætra i Snåsa. Det tror jeg er viktig, sier hun og avslutter:Du får et helt annet forhold til ribba på julaften når du har fått være med og klappe grisen. Det handler jo ikke bare om å spise fantastisk mat, men om å se verdien av den.