LIDENSKAP I FISKARBONDENS RIKE

Home » Uncategorized » Lidenskap i fiskarbondens rike

Du merker det så snart du er ute av tunnelen fra Hemnskjela til Jøsnøya. Naturen senker skuldrene. Svingene blir slakere, tiden blir mykere og armslaget blir større. Det er som Hitra åpner armene og sier pust ut.

All foto: Terje Trobe

Dette er fiskarbondens rike. Grenselandet mellom vann og land der havet møter dyrket mark, dyr som beiter, hardt arbeid og frodige hager. Denne kollasjen av livskraft som gjorde det mulig for kystfolk å skape gode liv av knappe ressurser.

– Livet her ute, naturkreftene, enten det er lyset, lufta eller luktene. Alt vi sanser, det påvirker menneskene og følelsene våre, og setter oss i stemning, sier Bjarne Johan Faxvaag, kremmer og opplevelsesgründer på Kvenvær.

Du skal lete lenge etter en større Hitra-patriot. Men Bjarne får hard konkurranse. For lidenskapen er sterk her ute, det er mange som bruker kjærligheten til Hitra til å skape gode opplevelser for deg som kommer på besøk.

Et liv i pakt med ressursene

Få steder er du tettere på fiskarbondens tæl og oppfinnsomhet enn på Helgebostad. Den bortgjemte jordbruksgrenda ved Kvenvær som per hode leverer mer til Norges fineste restauranter enn noe annet sted i Norge.

– For meg handler fiskarbonden om å finne et enkelt liv som ikke tærer på ressursene, men som henger sammen med det landskapet jeg lever i, sier Elisa Helgebostad.

Hun er arbeidsjernet bak Helgebostad Hagebruk, en oase og forsøkslab for urter, grønnsaker og andre matvekster. Gårdsjenta er født og oppvokst på øya, og kom tilbake for å prøve drømmen om bærekraftig hagebruk.

Hadde det ikke vært for staheten og ei gammel kullkran fra Trondheim, hadde det kanskje ikke vært noe Helgebostad i dag. Men kullkrana ble bru over Håvikstraumen, en lenge etterlenget fastlandsforbindelse som gjorde hverdagen og kontakten med omverdenen enklere.

Fra Helgebostad til verdens matfat

Du kan fremdeles kjøre bil over kullkrana – forsiktig, det er ei smal bru – og lett fylle en god feriedag med matglede og råvarekunnskap hos to av landets aller dyktigste småskalaprodusenter. Den samme brua sørger for at ost og grønnsaker reiser fra lille Helgebostad til hele verdens ostehyller og Norges mest prisbelønte restauranter.

Når du drar, kan du ta med deg litt ost fra Hitra Gårdsmat og en grøntpose fra Helgebostad Hagebruk, noen skummende fra Storm Brygghus, kanskje noe lokalt vilt eller en sei du fisket selv – og vips, så har du en kortreist gourmetopplevelse i skjærgården.

Den gamle fiskarbonden skapte et livsgrunnlag for seg og sine gjennom å stå på flere bein gjennom årstidene – fiske, landbruk, fangst, håndverk og hagebruk. I dag er det nye fiskarbønder som skaper liv på Hitra og fyller øyriket med kreativitet og opplevelser.

En av disse er Elisa og hagebruket hennes. Rundt gården har hun tre hager – en markedshage, en urtehage og en tunnel for tomat og agurk og andre varmekrevende vekster. Nå ønsker hun å utvide med et utekjøkken hvor besøkende kan smake, bruke og lære om matvekstene hun dyrker.

En levende helårsdestinasjon

 

Du skulle kanskje tro at å besøke et værhardt hagebruk i vinterhalvåret ble en bomtur. Tenk om igjen. Her får du lære hvilken rolle vinterdvalen spiller i å skape unike, førsteklasses matvekster. Og hvordan vinteren også gir ferske grønnsaker på bordet.

Som jordskokken. En glemt luring som var populær i Norge før poteten kom. Denne rotgrønnsaken med den milde, nøtteaktige smaken trives godt i Elisas snødekte vinterhage.

Og selv om hagedrift midtvinters ikke er noen dans på blomstrende roser, trives Elisa med nattefrost og iskald matjord.– Helgebostad kan du oppleve hele året. Du kan bli med og ta opp jordskokkene om vinteren. Når utekjøkkenet er ferdig, kan vi lage mat ute. Bare det å kjenne været og årstidene på kroppen. Det er jo godt, egentlig, smiler hun.

For henne handler hagebruket om å gjøre kortreist mat attraktiv og mer tilgjengelig.

– Jeg vil bidra til at restaurantene, både lokale og andre, kan bruke nærproduserte grønnsaker og urter. Og at vanlige folk kan få tak i det også. Litt innovasjon, litt produksjon, og alt med en kreativ touch, sier Elisa.

Den lille kystgården med den store osten

Det gjør noe med ansiktsmuskulaturen å besøke denne frodige oasen mellom de rustrøde kystlyngheiene. Se opp for smilende kyr hvis du vandrer ut i terrenget – rett over veien fra hagebruket ligger Hitra Gårdsmat, den lille kystgården med den store osten.

Du har hørt om grotteost? Den kommer herfra, fra kjellerhvelvet under fjøset som er fylt fra gulv til tak med ost som modner. Grotteosten fra Hitra har sanket skryt og utmerkelser siden 2007, fra NM- og VM-gull til hedersprisen Det Norske Måltid. Det er ingen overdrivelse å si at flere av Norges beste oster lages her.

Hemmeligheten er verken menneskene eller oppskriftene. Men noen helt andre.

– Hitra Gårdsmat er for meg de fantastiske kyrne vi har. De gir oss den gode melka, slik at vi kan lage fantastiske oster, sier Mona Nynes, fiskarbonde og eier av Hitra Gårdsmat.

Ekstra god melk fra lykkelige kyr

– Mottoet vårt er ost fra lykkelige kyr. Vi gjør alt for at de skal ha et godt liv. De får gå ute hver dag, de har senger å ligge i, de har masse menneskelig kontakt – og så har vi ammetanter.

Hos Mona er du alltid velkommen inn i fjøset for å hilse på kyrne. Mens hun børster de koseglade dyrene, får du høre om navnene og personligheten til hver enkelt. Om ammetantene med ekstra melk til kalvene og hun som er litt ekstra tøff i trynet.

– Her fant jeg roen, på ei lita øy med 30 mennesker. Du ser hvor godt dyra har det her. De går over hele øya og beiter hele sommeren. Du ser at de trives, og det gir meg veldig mye.

Tre ting på én gang

Heller ikke gode feriedager varer evig. På Hitra har du mye å velge i når Ole Lukkøye kaller, fra egen hengekøye med skjærgårdsutsikt til uforglemmelig kystluksus. På Kvenvær finner du kinderegget som gir deg tre ting på én gang – god musikk, godt øl og gode senger. Storm Brygghus er bryggerihotellet som gjorde et gammelt aldershjem til et moderne og opplevelsesbasert gjestehus.

– Jeg har bestandig vært glad i øl. Så et bryggeri måtte vi jo ha. Derfor dro vi fra byen til Kvenvær og startet Storm Brygghus, sier Arne Gabrielsen. Som er både hotelldirektør, bryggerimester og entertainer.

Brygghuset startet med avstandskjærlighet til Hitra. Arne og kona Siv solgte bedriften de drev i Trondheim og tok sjansen på et nytt liv som hotellverter og ølbryggere på øya de hadde blitt så glade i.

Tre ting på én gang

Drømmen var å skape noe unikt. Derfor kan du la anledningen – eller ditt indre deg – styre valget av rom på Storm. Velg mellom Jaktrommet, Bryggerimesterens rom, Kajakkrommet, kanskje det Romantiske rommet eller et helt annet?

Felles for alle er det store hjertet. Den lune, rause gjestfriheten som preger hele brygghuset, fra det nybryggede ølet med kystinspirerte navn som Nordøstlig Kuling til smilet hos Arne når han får spille gitar og synge for gjestene sine. Har du tid, kan du melde deg på kurs i brygging og ølsmaking.

Skaperkraft er en egenskap du finner mye av på Hitra. Kystbaserte opplevelser og innovasjon er det tett mellom her, fra jakt og fiske til mat, drikke og aktiv ferie.

Ta Bjarne, den siste i en lang rekke med kremmere som har bygd et opplevelsesimperium på Kvenvær. Han driver butikk, bygger feriehus, driver restaurant og sørger for at folk har båter og motorer som virker. En sentral person i lokalmiljøet med en finger med i mye.

Ekte og ukomplisert

Men det aller fineste han vet, er å starte båten og gli ut mellom de hundrevis av holmene som ligger som fregner på havet utenfor Kvenvær. Mellom kystgårder, skjær, nysgjerrig oter og majestetisk havørn. Alene eller med gode venner i båten.

– Folket og kystsamfunnet er ekte og ukomplisert. Du kommer lett inn på folk her. Rause, åpne folk som byr på seg selv. Det er jo det vi liker, sier Bjarne.

– Det som er så bra med Hitra og Helgebostad, er at det er som et Norge i miniatyr. Vi har både fjellandskap, kystlyngheia, skogen, sjøen og skjærgården, sier Elisa.

Nye kystbønder har overtatt for de gamle. Hverdagen og rammene er annerledes, men den indre drivkraften er den samme – ønsket om å skape gode liv ved havet.

– Lidenskapen, kunnskapen, kjærligheten til dyrene sine. Alle disse fundamentale tingene. De er de samme i dag som de var før. Lidenskapen er sterk. Det er ikke noe tvil om det, sier Bjarne om livet i fiskarbondens rike.

– Lidenskapen, kunnskapen, kjærligheten til dyrene sine. Alle disse fundamentale tingene. De er de samme i dag som de var før. Lidenskapen er sterk. Det er ikke noe tvil om det, sier Bjarne om livet i fiskarbondens rike.

Kveldsutsikt i Børgefjell nasjonalpark. Foto: Bernartwood / trondelag.com

Besøk fiskarbondens rike