Kysten som tilbyr verdens beste smaker

Et av gourmetmålene som er mest populært for tiden, er Trøndelag-regionen. Vi har reist langs den utemmede kysten og opplevd matkultur i verdensklasse, naturens imponerende underverker og en fascinerende kystkultur.

7

Foto: Jarle Hagen

I mange hundre år har skip seilt over Trondheimsfjorden, og de har hatt Trøndelags skatter med seg: fisk og skalldyr fra det nordlige Atlanterhavet, frukt og grønnsaker, meieri- og kjøttprodukter fra de frodige områder langs kysten, elvebreddene og dalene, dessuten vilt, bær, urter og sopp fra de utstrakte skoger og vidder. Allerede vikingene seilte herifra med lokale delikatesser ombord, ut i verden, for å handle med disse produktene – eller for å blidgjøre fiender.

Fjorden og byen hvis navn den bærer, er, også for oss, utgangspunktet for en kulinarisk reise. Vi ønsker å oppdage Trøndelag, som regnes som både Norges spiskammer og som Skandinavias hjerte, fra havet. Vi ønsker å oppleve hvordan matopplevelser, kultur og naturturisme går hånd i hånd langs den ville kysten, i kulturlandskapene rundt fjordene og i gourmetmetropolen Trondheim.

På reisen vår opplever vi hundrevis av kilometer med landskap, langs den imponerende kystlinjen som forreven av tallrike fjorder og øyer mellom Hitra i sørvest helt til Leka i nordøst. Mens vi reiser, tar vi svært gjerne noen avstikkere – først og fremst den «Gyldne Omvei» på Inderøya.

Stokkøya. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com

Kjerneområde for gourmet og utendørsaktiviteter

På en internasjonal skala kommer Trøndelag med sine kulinariske tilbud mer og mer i fokus.

Metropolen Trondheim selv har utviklet seg til et kjerneområde for gourmeter og utmerker seg med flere restauranter som har fått tildelt Michelin-stjerner: Speilsalen og Fagn.

I tillegg finnes det et stort antall mikrobryggerier og moderne kaféer. I oktober arrangeres det World Cheese Awards her, og neste år blir det verdensmesterskapet for kokker på toppnivå, nemlig Bocuse D’Or.

Også utenfor storbyen finnes det mange steder i hele regionen, som frister med regionale delikatesser.

 

GOURMET-METROPOLE TRONDHEIM

Sellanraa Bok & Bar

Frokost- og lunsjrestaurant med en innbydende atmosfære, hvor grønnsaker fra regionen spiller hovedrollen.

Spontan Vinbar

Ny restaurant, og en av de mest spennende for øyeblikket, med godt kjøkken og veldig gode viner.

Streif Bakeri & Café Gjemt perle ved vannet. Hyggelig, med spesielt innbydende hage. Tips: Pilegrimsvaffel!

Fagn

Enda en kjent Michelin-restaurant med fokus på europeisk og norsk kjøkken.

 

Det maritime landskapet er samtidig vilt, romantisk og deilig.

Trøndelags ledende rolle for tiden, når det gjelder bærekraftig, lokal matproduksjon, vises også gjennom utmerkelsen European Region Of Gastronomy som regionen ble tildelt i fjor som første skandinaviske region i historien.

Samtidig regnes området som et av de mest populære reisemålene for naturelskere – med endeløse muligheter for aktivt å utforske landskapene. Det er da ditt valg om du vandrer eller løper, om du sykler eller går på ski, om du rir på hest eller gjør det på en hundeslede, i en kajakk eller med dykkerutstyr – om du overnatter et sted i den frie naturen eller bruker en av de utallige rustikke overnattingsmulighetene.

Det er så bra at man, takket være korte avstander til kysten, aldri virkelig trenger å bestemme seg for hvordan man vil bruke tiden sin i Trøndelag. Fjell og hav hører sammen her – og ligger alltid kun et steinkast fra hverandre.

Frøya. Foto: Jarle Hagen

Mausund. Foto: Jarle Hagen

Trøndelags magiske sør

En reise langs Trøndelags kyst viser på fantastisk vis hvor mange skatter som finnes i regionen. Det maritime landskapet er samtidig vilt, romantisk og deilig.

Vi opplever dette allerede mens vi tar vår første avstikker til skjærgarden sørvest for Trondheim; den strekker seg fra de større øyene Hitra og Frøya langs Fosenhalvøya og er en mosaikk av øyer og klipper. De fleste av disse klippene stikker kun få meter opp av det vilt rasende havet, og det er havørner som kaller dem sitt hjem. Der stuper de etter og fanger fisk. Lokale ferger trafikkerer øyene og transporterer besøkende fra A til B, slik at de kan bli kjent med gamle fiskevær, nyte lokal mat og smake øl i de lokale bryggeriene.

Kystens kulinariske skatter

Kystmuseet Norveg

På kystmuseet blir du kjent med regionens historie. Det er spennende med en dagstur til Sør-Gjæslingan inkl. sjømat-lunsj.

Segelsund

Her har vi en gård på øya Jøa, med en idyllisk liten gårdsbutikk som tilbyr mange lokale produkter. Dessuten finnes det en kafé hvor en kan smake hjemme-dyrkede skatter.

Setran Gård

Eventyrgård istedenfor en enkel bondegård. Her kan man bestille fisketurer på Opløfjorden, grilling på bålet m. m. Dette er perfekt for aktive elskere av kulinariske opplevelser.

Leka Brygge

Dette er en perle direkte ved vannet. Overnatting på Leka med mange aktiviteter og en fremragende restaurant. Tips: Smak for all del den lokale fiskesuppen!

Stokkøya Sjøsenter

på en av Norges vakreste sandstrender. Menyen endrer seg hver dag – alt etter hva lokale fiskere, jegere og bønder leverer.

Hovde Gård & Fjøset

Retter à la carte fra det tradisjonelle Trøndelag-kjøkkenet. Sild spiller en viktig rolle på menyen.

Klosterøya

Bryggeri og restaurant i en klosterhage ved Trondheimsfjorden. Ølsmaking inkl. Flerretters middager er spesielt populær.

Ansnes Brygger

Dette er en kjent sjømatrestaurant på Hitra – alltid med ferske ingredienser. Tips: Nyt den populære sjømatboksen direkte ved havet.

Hurran Spiseri

Dette er en restaurant på Frøya med sesongbaserte og lokale produkter. Mange ingredienser på menyen blir brukt på eget kjøkken.

 

Foto: Olaf Deharde

Foto: Olaf Deharde

Foto: Olaf Deharde

Foto: Olaf Deharde

Kortreist mat

Et spesielt tips er bondegården Hitra Gårdsmat på den lille øya Helgebostad, hvor en kan få en førstehånds opplevelse av livet langs den norske Atlanterhavskysten. Lykkelige kyr beiter rundt omkring på gården og nyter sjøluft, melka brukes til å lage typiske ostespesialiteter. Noen av de ni ulike ostesortene har vunnet internasjonale priser, blant dem to gullmedaljer under verdensmesterskapet for oster.

Også dyrelivet i skjærgården beviser hvor tett kulinariske opplevelser og natur er på hverandre i Trøndelag. På Frøya finnes det et av Norges største villsau-samfunn, Hitra er kjent for øyas store hjortepopulasjon. Dyrene beiter året rundt på øya i områder som tilbyr massevis av tyttebær og blåbær, og de er en viktig del av landskapsbildet. Dalpro Gårdsmat på Hitra har spesialisert seg på bærekraftig tilberedning av vilt og tilbyr lokale spesialiteter i gårdsbutikken. En viktig del av det lokale kulinariske livet er allikevel preget av annet. Norges klare og kalde vassdrag og kystnære havområder er hjem til et mangfold av fisk og skalldyr: ferskvannskreps, torsk, sei, kveite, sjøtunge, krabber og hummer.

Deres kjøtt tilberedes på en spesielt velsmakende måte i restauranten Ansnes Brygger, som ligger øst på Hitra. Dyrene fanges i skjærgården og leveres kun få meter fra restauranten – det finnes neppe kortere transportruter.

En bestselger i sommermånedene er sjømatboksen full av ferske skalldyr som reker, krabber, sjøkreps eller muslinger. Når den serveres direkte på kaien, med spektakulær utsikt over kystlandskapet, smaker det spesielt godt her.

Gangstad Gårdsysteri. Foto: Ellen Homstad

Den Gyldne Omvei på Inderøya

«Det finnes ikke noen innvendinger mot mål – såfremt man like godt orker å ta interessante omveier langs veien dit», sa Mark Twain en gang. Vi vet nå ikke om den amerikanske forfatteren noensinne fant veien til Skandinavia, men hans sitat passer perfekt til halvøya Inderøy, som er neste stopp på vår maritime reise gjennom Trøndelag.

Her, i Trondheimsfjordens ende, ligger nemlig én av omveiene som gjør reisen mot nord litt lenger, men er samtidig så spennende at de mer enn lønner seg.

«Den Gyldne Omvei» kaller de lokale innbyggere ruten som går fra Røra til Vist og som

vanligvis kun tar tolv minutter hvis man tar E6. Langs den Gyldne Omvei tar turen ikke mer enn åtte flere minutter – eller en dag, en uke, en sommer, eller et helt liv, som det sies her spøkefullt fordi avstikkeren gjennom halvøyas fascinerende kulturlandskap har så mye å by på.

Det er flere enn 20 kulinariske og kulturelle destinasjoner som på kun få kilometer inviterer til besøk: garder som tilbyr lokale delikatesser.

Dessuten finner du her gardsbutikker som, for eksempel, Gulburet, hvor egne produkter lages og selges rett fra produsenten. Du finner restauranter som Bjerkem Farm eller hotell Øyna, som frister med både lekre lokale matretter – først og fremst må vi her nevne den så populære «Inderøysodden», en slags kjøttbollesuppe – og med spektakulære utsiktspunkter over kulturlandskapet som ligger midt i fjorden. Her er vi i en av de eldste regioner i hele Norge hvor folk driver med jordbruk.

 

Verdt å besøke

Berg Gård

Gårdsslakteri, gårdsbutikk og brenneri i ett og samme kompleks. Velkjent for Inderøy akevitt, en brennevin som er velkjent i Skandinavia.

 

Øyna kulturlandskapshotell og restaurant

Hotell med storslått utsikt over Trondheimsfjorden.

 

Gangstad Gårdsysteri

Her får du verdens beste ost. De vant nemlig den prestisjetunge tittelen under Oste-VM

 

Inderøy Gårdsbryggeri

Gårdsbryggeri som produserer over 20 ølsorter – fra engelsk Pale Ale til tysk mørkt øl og amerikansk IPA.

 

Storslått øyhopping

Den Gylne Omveien er samtidig en av de vakreste landskapsrutene i Norge, nemlig den legendariske kystveien Fv. 17, som går fra Steinkjer gjennom Nord-Trøndelag og videre til Bodø. Ruten ble valgt slik at den passerer en hel rekke utsiktspunkter med dype fjorder og imponerende fjellformasjoner – og som samtidig byr på flere interessante omveier som gjør en reise gjennom Trøndelag så variert.

Vi skal derimot reise mot nord, hvor det venter et nytt høydepunkt et stykke fra veien: Stokkøya. Sjøsenteret der, med restauranten Strandbar, ligger idyllisk til langs en av de vakreste sandstrendene i Norge og føyer seg perfekt inn i det ulendte kystlandskapet. Tiden mellom smakfulle fiske- og muslingretter går fort når man fisker, bader eller padler. Det er også mulig å seile her hvis vinden som kommer brusende fra Atlanterhavet, frisker opp.

På Stokkøy Bakeri handler vi nistemat for veien videre … dette er et lite bakeri som selger deilige kardemomme- og kanelboller.

Fra Stokkøya reiser vi videre til det endelige reisemålet vårt: Namdalskysten som strekker seg fra Flatanger i sør, om Namsos og Rørvik, frem til Leka i nord.

Her treffer idylliske fiskevær på urørte landskaper med hvite sandstrender som kryr av fugler og ville dyr.

Langs kysten ligger tusenvis av små skjær – en maritim biotop og et padleparadis. Dessuten finnes det geologiske særegenheter som øya Leka med sine eksotiske gule og røde fjell som egentlig kun finnes på havbunnen hvis man leter etter denne formen – eller den imponerende grotta Hanshelleren.

Foto: Jarle Hagen

Både kulinarisk og kulturhistorisk utmerker de gamle fiskerisentrene Rørvik og Sør-Gjæslingan seg – med et mangfold av retter med fisk og skalldyr. Rørvik er kjent for byens kystmuseum og den årlige skreifestivalen, en hyllest til kystkulturen og skreifiskeriet. Sør-Gjæslingan tiltrekker folk med sin rustikke landsbysjarm. Her kan en bli kjent med

Trøndelags fiskerihistorie når man deltar på en tur.

Et ytterligere høydepunkt er Segelsund på den idylliske øya Jøa, en sjarmerende bondegård med gårdsbutikk i en gammel låve, som tilbyr matvarer og varer fra lokal produksjon, delvis til og med fra egen hage: urte- og saltblandinger, chutneyer, såper og mye mer.

Til slutt kommer vi til opplevelses-bondegården Setran. Etter en fisketur på Opløfjorden tilbereder vi fangsten på bålet, ser over fjordlandskapet og nyter naturen og roen.

«Kos» er det som nordmenn kaller dette hyggelige samværet, som står for å leve livet litt saktere og roligere.

Dette er det perfekte øyeblikket for å la den kulinariske reisen langs Trøndelagskysten passere foran vårt indre øye enda en gang:

Sjømat fra skjærgården, ferske grønnsaker fra de utallige gårdene året rundt; svimlende landskap med villdyr. Massevis av muligheter for å oppleve eventyr i naturen. Dette er ingrediensene som gjør Trøndelag til et helt spesielt reisemål. Et reisemål som byr på utallige fantastiske avstikkere.

Noen av dem «koster» bare noen minutter; andre en dag, en uke eller en sommer – og noen kanskje et helt liv.

Du liker kanskje også

Bocuse d´Or Europe 2024

Bocuse d´Or Europe 2024

Den 19-20. mars 2024 er Trondheim vertskap for prestisjetunge Bocuse d’Or Europa. Dette kulinariske mesterskapet, som er en av de mest ettertraktede hendelsene innen gourmetverdenen, vil samle noen av de mest talentfulle og lidenskapelige kokkene fra hele Europa.

les mer
Lidenskap i fiskarbondens rike

Lidenskap i fiskarbondens rike

Du merker det så snart du er ute av tunnelen fra Hemnskjela til Jøsnøya. Naturen senker skuldrene. Svingene blir slakere, tiden blir mykere og armslaget blir større. Det er som Hitra åpner armene og...

les mer
Naturtalent

Naturtalent

Med noen mils avstand, på hver sin side av riksgrensen, har et sankeri og et skafferi høstet lovord for sin utstrakte bruk av regionens overflod av ville vekster.

les mer