Isbading i Trøndelag

Tør du å utforske en vinteropplevelse utenom det vanlige? Uavhengig om du foretrekker komforten av en varm badstue, eller om du drar med deg øksa for å hogge hull i isen byr vinterbading på fantastiske uteøyeblikk, sprengte komfortsoner og ekstrem mestringsfølelse. Bit tenna sammen og utforsk de beste isbadestedene i Trøndelag.

Forfatter: Ellen Homstad

7

havet arena. foto:ellen homstad

«Jeg har alltid vært en pingle når det gjelder å bade i kaldt vann»

Likevel har jeg et skikkelig behov for å forlate komfortsonen i ny og ne. Derfor satte jeg meg et mål: å bade utendørs minst en gang i måneden i et helt år. Sommeren var helt nydelig, høsten var ganske forfriskende, mens vinter virkelig var ei utfordring. Det rare er at selv når kroppen skriker at dette er en dårlig ide blir man raskt hekta på følelsen av at man virkelig lever. Det som startet som en aktivitet jeg gjorde for å ha noe å skryte av ble noe jeg fortsatte med fordi jeg elsket mestringsfølelsen. Jeg tror det er nettopp denne følelsen av eufori som er grunnen til at mennesker velger å hoppe ut i såpass ubehagelige opplevelser. Det er noe man selv må oppleve for å forstå seg på. Så pakk med deg badedrakta, håndkleet og en termos med gloheit kakao. Dra med deg dine tøffeste vennene dine og stup i det (bokstavelig talt).

foto: ellen homstad

Isbading er trendy, men ikke stol på romantiseringen av aktiviteten – det er fortsatt ekstremt ukomfortabelt. Men det er akkurat det som er poenget!

Å utsette kroppen for denne typen kulde øker stresstoleransen din og kan være en fantastisk restitusjonsmetode. Så ikke nøl med å hoppe i et iskaldt vann etter en slitsom joggetur.

Du klamrer deg til stigen på badebrygga og prøver å telle så sakte du kan. Når du kommer til ti spretter du opp av vannet, river opp døra til badstua og blir møtt med en vegg av varm damp. Et rom på 65 grader var midt i blinken akkurat nå.

Om du ikke er helt klar for å ta bomba rett ut i nærmeste isvann er det altså fortsatt håp. Du kan få en mer behagelig introduksjon til isbading ved å kombinere en kald dukkert med ei heit badstue. Her får du fremdeles kicket av isbadet, men i kombinasjon med tryggheten og komforten av å ikke være kald altfor lenge. Dette er altså en perfekt prøvesmak om du er ny til kuldeeksponering eller ønsker å overbevise en skeptisk kompis.

 

Foto: marius rua

Her er noen av Trøndelags beste badstuer

 • HAVET Arena, Trondheim – en landsby med flytebadstuer i Trondheimsfjorden som holder omtrent 80 grader, i kombinasjon med en bar og en spennende kulturscene.
 • Bartstua, Trondheim – en ubetjent badstue langs Ladestien. Det som gjør denne opplevelsen helt unik er at badstua befinner seg inne i en bunker!
 • Kuringen, Stokksund – Kuringen Bryggehotell tilbyr utleie av ei badstue på flytebryggen deres. Tips: hvis du ønsker litt ekstra adrenalin er dette er ei perfekt badstue å hoppe fra taket på.
 • SAGA, Inderøy – badstue med estisk stil med plass til 8 personer. Ta med badetøy og hopp i Borgenfjorden mellom øktene.
 • Nyhavn bad, Kyrksæterøra – i Heim kommune finner du ei trivelig flytebadstue på fjorden. Badstua ligger like ved Bygger’n Lervik.
 • Stokkøya Strandhotell, Stokkøya – om du vil leie ei badstue rett i standkanten er denne perfekt for deg, uavhengig av om du er en fridykker som ønsker å finne varmen eller en gjennomreisende som ønsker å finne roen. Du kan leie badstua i to timer av gangen.

Bruk havet og fjorden

Med tærne dekt i snø og sand tar du tar bestemte skritt ut i vannet, som kun ligger på noen få grader. Du må gå et lite stykke før du er dypt nok til å kaste seg utti havet, og du angrer litt for at du ikke gikk utti med ullsokker. Tre raskesvømmetak og du tar mot til deg og dukker under med hodet.

Trøndelagskysten og fjordene som strekker seg innover fylket byr på en rekke muligheter for helårsbading. Enten du finner deg ei strand eller ei brygge er det bare å puste dypt og vasse/hoppe/stupe utti.

Foto: ellen homstad

Her er noen av våre favorittsteder til helårsbading ved havet og fjorden

 • ARK Lauga, Trondheim – et steinkast bortenfor flytebryggene til HAVET Arena finner du en offentlig flytebrygge med stupebrett, stiger og skifterom. Vannet fryser ofte til is når det er kuldegrader.
 • Fjordpromenaden, Trondheim – langs promenaden mellom Skansen og Brattøra finner du ei trapp som leder ned i fjorden. Dette er perfekt til vinterbading ettersom det ikke er langgrunt. Stedet er både finest og tryggest ved høyvann, da trappetrinnene er glatte ved lavvann.
 • Sundsanden, Inderøy – langs den Gyldne Omvei finner du denne stranda. Den er noe langgrunt, men er trygg og fin og bade på, selv i løpet av vinterhalvåret.
 • Kjeksvika, Nærøysund – ei kritthvit sandstrand som byr på vinterbading for de modige sjeler som tør å vasse noen skritt før de kaster seg utti. Varm deg på et bål i gapahuken ved stranda etter et gjennomført bad.
 • Harravika, Flatanger – på denne sandstranda har du muligheten til å hive deg rett ut i Atlanterhavet. Veien er kun et steinkast unna vannet, så skru setevarmeren på maks og nyt velfortjent kakao etter badinga.
 • Gullholmstranda, Namsos – en favoritt blant lokalbefolkningen på sommerstid, men funker også fint for en dukkert midtvinters. Stranda er noe langgrunt, så være forberedt på ekstra kalde tær.

isbading i ferskvann

korsvika. foto: ellen homstad

Havet. foto: ellen homstad

Kyvannet. Foto: ellen homstad

Man føler seg aldri tøffere enn når man klatrer ned i et hull i isen etter å ha fjernet det øverste islaget med øks. Dette er isbading på det høyeste nivået. Pust inn, pust ut, ta et godt tak om stigen. Du klarer dette.

Dette er noen av Trøndelags beste isbadesteder i innsjø:

  • Kyvannet, Trondheim – i de kaldeste månedene finner du et hull i isen i Kyvannet som byr på en autentisk isbadeopplevelse. Dette stedet er kjent som Trondheims felles badekar av lokale besøkende, men er åpent for alle. Ta gjerne med en øks eller en spade da hullet fryser lett igjen ved minusgrader.
  • Zarinatangen, Røyrvik – ved Limingen finner du ei hvit sandstrand som er et populært badeområde om sommeren. Stranda byr også på vinterbading i ferskvann. Innsjøen fryser ofte over, men i månedene før og etter den kaldeste tida er det fortsatt mulig å ta et kaldt bad ved innsjøens bredder.

Om du ønsker kan du også lage et isbadehull selv. Om isen er tynnere enn 30cm kan du bruke ei øks, men om den er tykkere bør du bruke ei sag. Dette kan være tidkrevende arbeid, men om du vedlikeholder arbeidet kan du ha et eget isbadehull rett i nabolaget. Innsjøer som kan være fine alternativ inkluderer Vikvatnet i Flatanger, Havikvatnet i Namsos, Svarttjønna i Steinkjer og Gjevilvatnet ved Oppdal.

Velkommen i klubben som isbader! Det er ikke den mest komfortable hobbyen (til å begynne med), men skryterettighetene er gull verdt!

Du liker kanskje også

Vinter

Vinter

Oppdag vintergleder i Trøndelag med våre tips. Finn lokale aktiviteter og vinteropplevelser. Planlegg din trønderske vinter med nøkkeltips fra oss.

les mer