Finn festivalstemningen i Trøndelag

I Trøndelag griper vi enhver mulighet til å skape fest! Det er kanskje derfor regionen er kjent for festivalopplevelser som preges av både mangfold og kvalitet. Uavhengig av hvilken musikksjanger du liker, og om du er femten, femti eller nittifem vil du sannsynligvis finne en festival som er midt i blinken for deg.

7
foto: neon festivalen

Trøndelags festivaler er unike i den forstand at de gir et godt innblikk i samfunnet.

Frivillige bidrar for å skape noe felles, engasjementet er høyt og lokale aktører er i sentrum. Her finner du unike opplevelser, absurde øyeblikk, men fremfor alt fantastiske minner.

Det er få måter å reise på som lar deg komme såpass tett på den trønderske kulturen som festivaler gjør. Her finner du matfestivaler hvor du får smakt det beste regionen har å by på, legendariske teaterforestillinger, og musikkfestivaler på steder hvor ingen skulle tro at man kunne sprenge en gitarforsterker. 

foto: festningen festivalen

Grønne festivaler og lokale aktører

Festivalene i Trøndelag tar miljøansvaret sitt på alvor og arbeider systematisk mot å gjøre arrangementet så bærekraftig som mulig. Flere av dem er miljøfyrtårnsertifisert, og bærekraft settes i sentrum i alle ledd av planleggingen og gjennomføringen. Festivalene prioriterer for eksempel grønn transport, kildesortering og klima som et sentralt festivaltema. Noen av festivalene har blitt plastfrie arrangement som serverer drikkevarer i hardplast slik at de kan vaskes opp og brukes på nytt. Kortreist og økologisk mat er også essensiell del av en bærekraftig framtid, og festivalene benytter seg av lokale aktører for å sørge for både kvalitet og bærekraft i matutvalget til besøkende. På denne måten bygger trønderske festivaler opp under et grønnere reiseliv.

Festivaler i Trondheim

7. – 8. juni

En musikkfestival som virkelig kickstarter sommerferien. I 2024 kommer artister som Jason Derulo, Kaizers Orchestra og Astrid S.

30. – 31. august

Musikkfestival på Kristiansten Festning. Med god utsikt over byen, flere scener og headlinere som Broiler, Dagny og Gabrielle kan denne festivalen garantere at det blir høy stemning. 

16. – 17. august

En av Midt-Norges største musikkfestivaler. Festivalen inviterer både lokale og internasjonale artister til fest ved Nidarosdomen og Nidelva. På headlinerlisten står blant annet Birdy, Pixies og Honningbarna. I tillegg til musikk har Pstereo også et godt tilbud for kunst- og matelskere.

28.juli – 3. august

Trondheims store byfestival som gjennom konserter, kunst og kulturaktiviteter skaper samtaler og refleksjon rundt sentrale verdispørsmål. Årets festivaltema er makt. Arrangementene foregår på scener over hele byen.

1. – 2. juni

En familievennlig festival for barn fra 0-12 år med mål om å inspirere, inkludere og skape fellesskap. Festivalen byr på musikk, dans, teater og en rekke ulike aktiviteter i Kristiansten Festning.

6. juni

Festival som inviterer til et skikkelig rockeshow på E.C Dahls Arena. Blant årets artister finner du Death Punch, Alice Cooper og Rival Sons.

8. –  12. mai

Om du er en jazzelsker er denne festivalen en must. Her finner du jazzmusikk og liknende sjanger med et ekstra fokus på artister fra Norden og Europa.

1. – 3. august

Europas ledende lokalmatfestival.  Med en kjærlighet for det trønderske matfatet kan du lett finne kulinariske opplevelser av høy kvalitet. I tillegg finner du bryggerifestivalen på Torvet hvor du kan finne noe for enhver smak, enten du er nybegynner eller en erfaren ølkjenner.

Helgen etterpå inviterer produsentene deg med hjem til Trøndersk Matfestival – et sted nær deg! Her vil det være aktiviteter rundt om i hele fylket, fra gårdsutsalg, marked, gårdsbesøk, bryggeri og kurs.

Oktober 2025

Norges største frivillige kulturfestival, drevet utelukkende av frivillige studenter. I tillegg til konserter med nasjonale og internasjonale artister arrangeres også temafester, kurs og show. Festivalen arrangeres annethvert år.

fesstningen festivalen. foto: festningen

festningen festivalen: foto: festnignen

fesstningen festivalen. foto: festningen

trøndersk matfestival. foto: Albertine Løseth Vestvik

trøndersk matfestival. foto: Albertine Løseth Vestvik

Festivaler i Trøndelag

25. og 27. – 29. juli 

Slaget på Stikelstad er et av de mest berømte slagene i Norges historie. Gjennom dramatisk teater og skuespill transporters publikum tilbake til 1030 og kampen som formet landets fremtid.

19. – 20. juni 

En folkelig musikkfestival ved foten av Sylan. I år finner du artister som Synne Vo, DDE og Hellbillies som en del av programmet.

20. – 22. juni 

En av Trøndelags største musikkfestivalen hvor Steinkjer sentrum forvandles til et festivalområde. I år vil artister som Lukas Graham, Chris Holsten og Emma Steinbakken innta scenen. Festivalen er mer enn bare musikk, da Framtidsfredag og Én bit matfestival flettes inn i arrangementet.

24. – 27. juli 

Ytterst på Namdalskysten finner du en sjarmerende småby som hver sommer inviterer til en storslagen festival med musikk, martna og tivoli. Blant årets artister finner du Astrid S, Cezinando og Åge og Sambandet.

Juli 2024

Campfestival ytterst i Trondheimsfjorden. En minneverdig musikkfestival med stort fokus på bærekraft, klima og kystkultur.

24. juli – 3. august

Norges største spel og et av landets største friluftsteater. Krigsdrama om en invasjon av svenske soldater på 1700-tallet. Dette er en forestilling du ikke kan gå glipp av om du setter pris på et godt teaterstykke.

16. – 18. august 

Denne festivalen er toppen av strikkeglede. Likevel består dagene av mer enn bare strikking, da historie, musikk og god mat og drikke også er en sentral del av festivalen.

29. august – 1. september

En av landets største bluesfestivaler garanterer god stemning når de samler noen av verdens beste bluesartister under samme tak på Scandic Hell Hotell.

6. – 10. november 

Musikkfestival med fokus på tradisjonskultur, spesielt folkemusikk, folkedans og fortelling. Festivalen bygger på arven etter felespilleren Hilmar Alexandersen fra Egge i Steinkjer.

31. mai – 1. juni 

Musikkfestival i en namdalsk by med sterke røtter i rocketradisjonen. Festivalen ønsker velkommen til både nasjonale og lokale artister som Julie Bergan, Di Derre og Åge og Sambandet.

Elden 2022. Foto: Marthe Amanda Vannebo

foto: Hilmarfestivalen

Slaget på stiklestad. foto: øyvind malum

Du liker kanskje også

Museene Arven

Museene Arven

Fem unike og vidt forskjellige museer er samlet under Museene Arven. Sine særegenheter til tross – alle de fem museene er utgangspunkt for dialog, samtaler og refleksjon. På hver sin måte får museene oss til å tenke over det som har vært, dagen i dag og hva fremtiden bringer.

les mer