Et snørike

Meråker VGS og Nord universitet er blitt omtalt som reneste medaljefabrikken. Langrennsløpere og skiskytere som Petter Northug Jr, Emil Iversen, Tora Berger og Martin Johnsrud Sundby har alle pustet og peset rundt i skiløypene her mellom skolefagene. Kanskje ikke så merkelig at stadig flere «menige» skientusiaster også får øynene opp for disse snørike grensefjellene? 

7

Tekst: Cecilie Larvåg

«Dette er jo et snøhøl uten like», ler Frode Estil, sportssjef for idrettslinjen og selv en medaljesanker av rang et par tiår tilbake i tid.

Dermed skulle de naturgitte forutsetningene for å bli en skidestinasjon være fastslått. Men hva skyldes de sportslige merittene?

«Meråker har sannsynligvis det største kompetansemiljøet innen langrenn i Norge samlet på ett sted», fortsetter den tidligere OL-vinneren, og forteller at den lille bygda tiltrekker seg skiløpere fra nær og fjern. Dog ikke så mange svensker som man kanskje skulle ha trodd, tatt i betraktning at nabolandet bare er noen stavtak unna.

Foto: Jämtland Härjedalen Tourism/Anders Robertsson

Pudderjegere

Takket være skolen og dens berømte elever er Meråker i ferd med å bli en attraktiv skidestinasjon for folk langt utenfor Trøndelags grenser. Den lille kommunen med bare 2500 innbyggere har satset stort på alpinanlegg og et omfattende løypenett som supplement til et vilt og vakkert fjellterreng. Kombinasjonen av uberørt villmark og familievennlige slalåmløyper og skispor, har slått an. At dette hvite vintereventyret bare ligger en drøy time fra Trondheim, og enda kortere fra Værnes lufthavn, gjør det dessuten lett tilgjengelig.

«Halve Trondheim-regionen valfarter hit vinterstid», bedyrer Frode Estil.

Særlig er det 1043 moh høye Mannfjellet populært blant pudderjegere med randoneeski. Mannfjellet er for øvrig én av i alt 26 fjelltopper over 1000 meter i Meråker.

Én som er mer enn gjennomsnittlig giret på toppturer, er Hallgeir Martin Lundemo, initiativtaker til Meråker Mountain Challenge som går av stabelen i juli hvert år og ellers fjellguide og foredragsholder. Opprinnelig var tanken å skulle bestige samtlige 26 topper i løpet av ett døgn, men det ble uoverkommelig selv for en ihuga fjellkar som Lundemo. Året rundt gjør han fjellfolk av byfolk på flotte turer i området han kjenner som sin egen bukselomme.

Foto: Terje Strømhylden

Foto:

Fartsfylt eventyr

Den kalde, fine tiden er også ideell for et sledeeventyr. I ett med elementene er det bare den taktfaste pusten fra alaskahuskyene – og kanskje dine egne frydefulle hvin – som bryter stillheten. Norway Husky Adventure og Aspåsen Gård og Husky  tilbyr turer fra et par timers varighet til flere dagers ekspedisjoner i høyfjellet. Det finnes også flere aktører som leier ut snøscootere.

Grenseløse opplevelser

Rett over grensen ligger Storlien. Også her finnes mil etter mil med preparerte langrennsløyper og et flott alpinanlegg. Etter flere år med stengte dører, har klassiske Storlien Högfjällshotell fått nye eiere.

På begge sider av grensen bor du ellers godt på fjellstuer, historiske hotell, hytter og campingplasser. Frister det å beundre den klare stjernehimmelen mens du ligger varm og fornøyd under dynen etter en aktiv dag i løypene, har alpinanlegget i Meråker og Rypetoppen Adventurepark hver sin Arctic Dome.

Vinterstid kan grupper på minimum 10 personer teste eventyrlysten blant via ferrater, zip-liner og et imponerende juv i Rypetoppen Adventurepark.

Overalt er det satsning på lokalmat fra det rike matfatet som Trøndelag og grensetraktene er en del av. Nyt gode smaker fra Meråker på Verksgården (kun grupper) eller i Fagerlia, eller legg turen til Teveltunet Fjellstue der vertskapet frister med eget ølbryggeri. I Storlien høster Flamman Skafferi rosende ord for sine retter komponert med råvarer fra skog, fjell og vann i nærområdet, og Le Ski ved togstasjonen kombinerer smakfull mat på tallerkenen med nostalgi i veggene.

Foto: Lene Mari Prøven

Foto:

Gøy hele året

Men selv i Meråker og grensefjellene smelter snøen en gang utpå vårparten. Da er det andre opplevelser som trekker. Hele Trøndelag er en aktivitetspark for eventyrere i alle aldre:

Her finnes klatreparker, via ferrataer og zip-liner, utallige innsjøer som kan utforskes med kano og telt, rideturer i skog og fjell, fiskelykke i sjø og hav, dykking i verdensklasse, fjellturer i uberørt natur, kortreiste matopplevelser for alle ganer og mye, mye mer.