En historiske reise i Rørosregionen

Bli med på en historisk reise i Rørosregionen i høst! Lær om verdensarvens unike historie og Rørosregionens tradisjonsrike og historiske bygg!

7

Røroskirke, Røros. Foto: Stig Rimolsrønning.

Home » Ting å gjøre » Historien på trøndervis » En historisk reise i Rørosregionen

Oppdag og fordyp deg i historiske skatter i verdensarven Røros og omegn! Her kan du møte lokale eksperter og bli med på guidede turer blant de unike trehusene og i dype gruveganger. Du kan også nyte tradisjonsrike måltider med lokale råvarer i historiske bygg og finne det nye tilskuddet til kunstsamlingen i ett av de mange kunstgalleriene i Bergstaden. Velkommen til Rørosregionen, en reise i tid!

Bergstadvandring

Hør historien bak den sjarmerende trebyen og om folket som levde her, mens du befinner deg midt i den godt bevarte verdensarven. Bergstadvandringen til Rørosmuseet tar deg med på en reise tilbake i tid. Til starten av Røros kobberverk, til oppblomstringen av bergstaden Røros og til hverdagen til rørosingen med fjøsstell og gruvevakt.

Bergstadvandring på Røros. Foto: Rørosmuseet.

Olavsgruve. Foto: Rørosmuseet.

Olavsgruva

Tidligere generasjoner har banet vei i mørke gruveganger for en historie som grunnpilaren i verdensarven Røros. Det er en unik opplevelse å få bli med på en tur som begynner i 1650 i Nyberget gruve og som avslutter i 1972 i Olavsgruva, den siste som fortsetter 219 år etter at den første avsluttet. Turen beveger seg i 500 meter med gruveganger og 50 meter ned i dypet.

Vertshuset

Rørosregionen er landets lokalmathovedstad og er tuftet på tradisjoner. Den lave temperaturen og det karrige landskapet i regionen resulterer i lokale matvareprodukter rike på smak. På Vertshuset Røros får du tilbredt lokale råvarer med en moderne vri. En perfekt avslutning på en dag i verdensarven.

Vertshuset, Røros.

Søberg Gård, Røros.

Søberg Gård – lokalmat i tradisjonsrike omgivelser

Ta turen til den historiske gården Søberg Gård i Alvdal, og opplev en reise tilbake i tid i det gamle stabburet! Gården har røtter tilbake til 1925 og stabburet på gården har blitt dekorert som i gamle dager, med mange varianter av kortreist mat og brygg fra regionen.

Den gamle gjødselskjelleren på gården er bygd om til en lysgrotte, og her kan du bli med på en lysopplevelse utenom det vanlige! Den gamle kjelleren er fylt med stearinlys i alle størrelser, farger og fasonger. Perfekt til å dekorere et romantisk bord fylt av de lokale godsakene du fant i stabburet.

Kunst og kaos – der gammelt møter nytt

I historiske omgivelser, med nærhet til Malmplassen og Rørosmuseet, finner du det intime galleriet til Kunst og kaos. De holder til i den gamle trevarefabrikken, som ble etablert i 1875. Nå er bygget restaurert og huser blant annet det koselige galleriet! Med en lidenskap for kunst og opplevelser fyller de det historisk bygget med utstillinger fra norske nålevende kunstnere.

Kunst og kaos, Røros.