Coolcation-reise til Trøndelag

Dersom du er lei av hetebølger, overprisede turistattraksjoner og timesvis med køståing vil du sette pris på en ny trend i reiselivet, nemlig «coolcation». Ordet betyr enkelt og greit ferie i kjøligere områder.

Forfatter: Ellen Homstad

7

Trollheimen. foto:ellen homstad

Coolcation er mer enn bare en ferie. Det er en opplevelse som byr på eventyr, utforsking og muligheten til å bli kjent med lokale tradisjoner. De siste årene har nordiske destinasjoner økt i popularitet i takt med at sydendestinasjonene har blitt uutholdelig varme på sommeren. Folk ønsker seg rett og slett mildere og mer minneverdige ferier.

Velkommen til Trøndelag – et perfekt utgangpunkt for din coolcationreise. Her får du kanskje ikke en heftig tan, men vi kan garantere en rekke varierte opplevelser og minner for livet.

overhalla. foto: ellen homstad

Om du likevel ikke er helt klar for å ofre strandferien har vi gode nyheter.

Trøndelagskysten byr på en rekke kritthvite strender med turkisblått hav. 

Disse stedene byr også på behagelig vær og rolige dager med et mildere klima, til tross for at en regnskur i ny og ne er en del av opplevelsen. En annen fordel med å dra til kysten er at det er godt mulig du får sandstrendene helt for deg selv. Her kan du se solnedgangen over Atlanterhavet, padle kajakk i skjærgården, dykke etter kamskjell eller enkelt og greit bare ligge på stranda uten å måtte avkjøles annethvert minutt. Om du ønsker mer fart og spenning er det også mulighet for å bli med på en RIB-tur.  

Topp 5 langs trøndelagskysten:

 

Foto: Ellen homstad

Dersom du ønsker et enda kaldere klima, ro i sjelen og uendelige turmuligheter er fjellet et godt alternativ for deg.

Her er temperaturen kjøligere enn i lavlandet, og det er mulig at du fremdeles finner snø i enkelte områder. I fjellet er du i nærheten av mye dyreliv, og hvis du er oppmerksom finner du nok spor etter elg, jerv, rev eller røyskatt. Det kan også hende at du møter på et reinsdyr eller to. Du finner utallige stier og fjelltopper egnet for turer til fots. Om du ønsker litt variasjon kan du også begi deg ut på terrengsykkel eller fjellklatring. Gjør deg kjent med fjellvettreglene og overnatt i telt, turisthytte eller enkelt og greit i soveposen under stjernehimmelen.

Topp 5 fjellområder:

Mange reisende søker stillhet og ro.

Med dagens økende fokus på mental helse er det mange som reiser med mål om å finne sjelefred. Derfor er skogen et perfekt sted for en coolcation-ferie. Nyt opplevelsen av å sitte i en tretopphytte med en kopp nytraktet kaffe i hånda mens du lytter til fuglene som kvitrer.   Skogen byr på en rekke stier å utforske og bekker og fossefall du kan bade i.  Du kan også padle i kano og kajakk på innsjøene, eller ta med deg et SUP brett dersom du ønsker total avslapping . Overnatt i telt eller hytte. Om du heller ønsker en dagstur er det bare å pakke med seg en piknikkurv med lokale bakverk og en termos.

Topp 5 skogsturer til fossefall:

foto: ellen homstad

Rauøra. foto: ellen homstad

Storfossen. Foto: ellen homstad

Om du ønsker å unnslippe varmen, men fortsatt vil oppleve mennesker, mattradisjoner og et rikt kulturliv bør du oppsøke byene i Trøndelag.

Her unngår du overbefolkede gater og timevis med køståing, slik at du kan bruke tiden din på det du heller har mest lyst til. Utforsk fargerike hus, parker i full blomst og sjarmerende handlegater. Du kan nyte en rekke restauranter, lete etter byens beste kanelsnurr eller smake lokale råvarer på marked. Om du liker kultur vil du også finne spennende teaterstykker og museum fylt med kunst, kunnskap og historie. Hvis du heller vil sove lenge og nyte en utsøkt hotellfrokost er det også helt innafor. Dersom du likevel ønsker å utforske et større område har du også mulighet til å leie både sykkel og sparkesykkel i de fleste byene i Trøndelag.

Topp 5 byer:

Du liker kanskje også

Ski-VM 2025

Ski-VM 2025

Opplev magien i Trøndelag og spenningen med Ski-VM 2025! Vi gleder oss til å se deg i Granåsen!

les mer
Se verden med nye øyne i Trøndelag

Se verden med nye øyne i Trøndelag

Trøndelag vokser som kulturarena, med en kunstnerisk kvalitet, bredde og formidling i rivende utvikling. I våre gallerier og museer står opplevelsene i kø for den kunstinteresserte!

les mer