Viosen – gamlebyen i Snåsa

Viosen er en idyll som ligger vakkert til helt i enden av Snåsavatnet. Her er det en vakker sandstrand, sommeråpen kafe, koselig bebyggelse og en fin bjørkeale mellom stranden og veien.

Viosen er «gamlebyen» i Snåsa og en av to innlandshavnebyer i Norge. «Byen» ble til da Snåsavatnet var hovedferdselsåre til og fra Snåsa på 1800-tallet. Viosen var tidligere førsteinntrykket til turistene som kom til bygda. Båttrafikken var veldig viktig for handelen i bygda og her var det sentrum med verksted, post, bank, båttrafikk, meieridrift, skysstasjonpensjonat, telefonsentral, pakkhus, skomaker, blikkenslager, sykkelverksted, fiskemottak, diakonhjem, trygdekasse, kafe, smie, skredder, snekkerverksted, forsamlingshus og boliger.

Dampskipstrafikk
I 1871 kom dampskipstrafikk i gang på Snåsavatnet. Da begynte den vedfyrte dampbåten «Diana» å gå i rutetrafikk og det gjorde den helt fram til sommeren 1885. 1.juli 1885 tok dampskipet «Bonden» over og gikk i rute fram til 30.okt 1926, samme dagen som Nordlandsbanens strekning mellom Sunnan og Snåsa åpnet. «Bonden» hadde to klasser, en pen salong og eget rom for frakt av levende dyr. Etter at jernbanen kom, ble sentrum mer og mer flyttet fra Viosen og til området rundt togstasjonen.

Fra Viosen ser du rett opp på Vonheim, et vakkert hus fra 1901 som tidligere var forsamlingshus og nå bygdemuseum. Det ble fredet av riksantikvaren i 2013.

Dagens Viosen
Garveriet Kafe og Gjenbruk er det eldste gjenværende industribygget i Snåsa. Det ble bygd som garveri og kalkbrenneri samt bolig i 1881. Tidligere har huset bla vært ishus, fiskemottak, manufaktur, motorsagverksted, kafé fotograf og fotoforretning. Nå er huset restaurert og er en sesongåpen kafé og gjenbruksbutikk.  

Viosen er fortsatt et samlingspunkt i bygda, spesielt på sommeren. Her er det båtbrygge, badestrand, vanntrampoline og det er et flott utgangspunkt hvis du er glad i å padle.  På idrettsanlegget like ved er det løpebane, kunstgressbane, friidrettsannlegg og sandvolleyballbaner. Det er også gangavstand til sentrum med butikker og til Bergsåsen naturreservat, kjent for sin rike orkideflora.