Vømmølfestivalen 2024

Norges mest følkele festival!

30.mai-1.juni 2024

Vømmølfestivalen setter Verdal på hodet igjen i 2024. Landets mest eminente vømmølorkestre entrer de forskjellige scenene og sørger for det. Du får den umiskjennelige vømmølstemningen, som kun kan oppleves disse dagene.

Vælkommen te’ Norges mæst følkele fæstival og årets bæste fæst!

Trenger du overnatting under festivalen? Her kan du sjekke  oversikt over overnattingsmuligheter.

Hva er vømmøl?

Vømmøl er inntrøndersk for vadmel. Ifølge Store norske leksikon (SNL) er vadmel et «grovt klede vevd av ull». Dette stoffet er kjent helt fra jernalderen. Vømmøl har blant annet blitt brukt mye i ytterklær, og er er velkjent i bekledningen til det norske forsvaret. Under Vømmølfestivalen er det et helt vanlig stoff å kle seg i.

Ifølge SNL har vømmøl/vadmel blitt brukt til for eksempel:

bukser,

votter,

strømper,

kofter,

sengeklær,

sekker,

tettemateriale i båter osv.

Under festivalen er vadmel/vømmøl en naturlig del av klærne til festivaldeltakerne. Du finner neppe en annen festival der så mye vømmøl er samlet på ett sted. Ikke rart det blir vømmølstemning.

Vømmølfestivalen gjennom snart 30 år

I 1995 arrangerte Verdal idrettslag festivalen første gang. Festivalen ble raskt svært populær. Nå trekker den deltakere fra hele landet.

Festivalen har nytt tema hvert år, preget av innherredsdialekten. Noen eksempler fra tidligere år: jul i Vømmøldaln, idrætt å lurk, hårving, gjennbruk og auksjon, ruinndag, camping.

Vømmøltoget er en viktig del av Vømmølfestivalen. Toget minner om et karnevalsopptog, der deltakerne stiller i kostymer, ulike vømmølifiserte kjøretøy og andre gamle ting. Toget starter i Verdal sentrum og går til Folkeparken og lørdagens familiearrangement, et par kilometer unna. Vømmøltoget samler flere tusen skuelystne hvert år.

 

  Weekdays
  Date
  Time
  Location
  Folkeparken, Verdal
  Folkeparken, Verdal
  Folkeparken, Verdal