Spionkrigen. Det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA

Lyttestasjoner kamuflert som naust i havgapet, spiontokt langt inn på russisk jord, strengt bevoktede radaranlegg, fly og skip som samler informasjon i skjul. Alt dette har vært del av et hemmelig etterretningssamarbeid mellom USA og Norge som også omfatter avlytting på den russiske grensa og tapping av sivile satellitter.

Spionasjen har fanget enkeltmennesker i et høyt spill mellom stormaktene, og både under og etter den kalde krigen har den gjort småsteder i Nord-Norge til mulige bombemål. Likevel har avtalen med USA aldri vært åpent behandlet i Stortinget.

Ved hjelp av nye kilder, som samtaler med tidligere operatører og lekkede dokumenter, viser journalist Bård Wormdal i sin siste bok hvordan norsk etterretning kan overvåke både fiendtlig aktivitet og vanlige nordmenn. Virksomheten drives av Norge, men er i stor grad finansiert av USA og tjener amerikanske interesser, trolig mer enn norske. Omfanget og metodikken er ikke kjent for offentligheten. Før nå.

Foredrag ved Bård Wormdal. Wormdal (f. 1958) er journalist, sakprosaforfatter og foredragsholder, og er aktuell med boka Spionkrigen: Det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA. 

Sted: Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
Tidspunkt: 20. september kl. 19:00-21:00
Inngang: 150/100

Omslagsbilde: Aschehoug

  Weekdays
  Date
  Time
  Location
  Onsdag

  20.09.2023

  20.09.2023

  19:00

  21:00

  Litteraturhuset i Trondheim