Musikk, natur og nasjonalitet på Island

Førsteamanuensis i musikkvitenskap, Tore Størvold, har forsket på musikk, natur, og kulturell identitet på Island. I boken Dissonant Landscapes gransker han musikkens evne til å skape en 'naturlig' merkevare for en liten nasjon på kanten av Europa.

Islandsk musikk fikk sitt internasjonale gjennombrudd på slutten av 1980-tallet med The Sugarcubes og Björk. I dag blir islandske artister og komponister stadig møtt med stereotypiske forestillinger om mytisk natur-musikk fra et nordlig isøde. I Dissonant Landscapes har Størvold gått inn under isen for å granske de faktiske koblingene mellom musikk, landskap og Islandsk identitet. Her fant han en mer kompleks historie. Musikken både speiler og kommenterer spenninger i det Islandske samfunnet i kjølvannet av den økonomiske kollapsen i 2008; en tid preget av eksplosiv oppbygging av naturbasert turisme, kontroversielle vann- og jordkraftanlegg, og global energi- og klimakrise. Dissonant Landscapes viser hvordan slike tema blir behandlet i en rekke spennende musikkeksempler på tvers av sjangre, fra indie rock-ballader til klassisk orkestermusikk og 'nordic noir' TV-musikk.

Vi møter Størvold i samtale med musikkforsker, redaktør og kritiker Ola Nordal. Bli med på en sjelden musikkvitenskapelig boklansering i Trondheim. Boken vil være tilgjengelig for salg. Det blir et innslag med levende musikk fra Jordan Sand.

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 4. oktober kl. 19:30-21:30
Inngang: 100,-

Arrangør: Tore Størvold

Foto: Emil Kraugerud

  Weekdays
  Date
  Time
  Location
  Onsdag

  04.10.2023

  04.10.2023

  19:30

  21:30

  Litteraturhuset i Trondheim