Ibsens smaa Djevler//Lise Fjeldstad og Håvard Gimse

Ibsen? Hvem var han? Hva rørte seg under hans tilknappede frakk?

Henrik Ibsen var en lukket person, en tilknappet mann, en sfinx. Mange kjenner hans store dramaer, men diktene hans er kanskje ikke kjent for alle. Selv kalte Ibsen sine dikt for «smådjevler».

Det er disse «djevlene» som nå skal under lupen, når Lise Fjeldstad, en av norsk teaters ledende skikkelser, har tatt på seg tre par briller i sin lesning av Ibsens dikt: Sine forskerbriller, innlevelsesbriller og fantasibriller. Og hva har hun funnet? Kommer vi ham som menneske nærmere gjennom hans dikt?

Fjeldstad skal ikke tilnærme seg «smådjevlene» alene – hun har fått med seg den dyktige pianisten Håvard Gimse – som også er en ivrig lyrikkleser. Sammen vil de kanskje kunne gi noen svar på hvem Ibsen egentlig var. Og mon tro hva en pianist kan finne spennende ved vår store dramatikers bunnklang?

Resultatet blir en forestillinge som kan inspirere til videre lesning, irritasjon eller gleder. Helst det siste! Velkommen til Ibsens «dulgte hjertekammer».

Vi kjenner Solveig fra Peer Gynt , Nora fra Et Dukkehjem og Hedda fra Hedda Gabler. Men kjenner vi Rikke, Marie Thea, Rosa, Emilie, og Hildur?

Og Grieg. En liten puslete mann? Han så kanskje slik ut. Men hva er bak bildet av den litt småvokste mannen? Og Sæverud?

Lise Fjeldstad

I femti år har Lise Fjeldstad vært en av våre mest folkekjære skuespillere, både på landets teaterscener og i utallige fjernsynsproduksjoner. Hun har siden 1975 vært ansatt ved Nationaltheatret, og har også vært ansatt ved Det Norske Teatret og Fjernsynsteatret. I 1993 ble hun utnevnt til ridder av første klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, og hun har i tillegg mottatt Heddaprisen i 2006, Amanda-prisen i 1991, Per Aabels ærespris i 1992 og Oslo Bys Kulturpris i 2008.

Håvard Gimse

Håvard Gimse har mottatt en rekke utmerkelser som "Jugend Musiziert" i 1989, Steinway-prisen i 1995, den ærefulle Grieg-Prisen i 1996 og det norske Sibelius Selskapets Sibeliuspris" i 2004. Gimses USA-debut med orkester i New York Lincoln Center i 1994 høstet glimrende kritikk i New York Times. Siden da har han vært solist med flere ledende europeiske orkestre, og han gjester jevnlig alle de norske symfoniorkestrene. Håvard Gimse har gitt kritikerroste solistkonserter i de fremste konsertsaler som Schauspielhaus Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall London, New York Carnegie Hall, og St. Petersburg Filharmoniens store sal 

Så velkommen til en forestilling vi håper vil inspirere , kanskje irritere, men mest berøre og glede.

Velkommen til «Ibsens dulgte hjertekammer»!

    Weekdays
    Date
    Time
    Location
    ---