Pilegrimsvandring til Nidarosdomen

Når man snakker om Trondheim er Nidarosdomen et naturlig bilde som kommer opp i tankene. Kirken ble bygget over graven til Olav den hellige i 1070 og er Trondheims mest kjente byggverk og et kjent mål for pilegrimsvandring. Men hva er det som gjør at tusenvis av mennesker, nesten 1000 år senere, vandrer langs pilegrimsleden inn til Nidarosdomen?

7

Pilegrimsleden St.Olav Way. Foto: David Tett / trondelag.com

Tidsklemma, stress, press, travelt på jobb og mas er ord som beskriver hverdagen til mange. Flere og flere søker seg til yoga, meditasjon og mindfulness, mens mange har nå fått øynene opp for den roen man får av naturen og enkelhet. Pilegrimsleden er en stor naturopplevelse, den krysser fjell, fosser, bygder og byer, og man møter mennesker som kan fortelle om historie, kultur og lokale tradisjoner langs de historiske stiene.

Nidarosdomen, Trondheim. Foto: Jan Ove Iversen.

Pilgrimsvandring. Foto: Tibe-T.

Hvorfor er Nidarosdomen et pilegrimsmål?

Olav den hellige, født Olav den andre Haraldsson, med tilnavnet Olav Digre var vikingkonge av Norge. Som tilnavnet sier var han en diger mann. Han var en kriger og eventyrer som kriget både i England, Frankrike, Sverige og Danmark. I 1015 reiste han tilbake til Norge, ble valgt som konge og innførte kristendommen. I 1028 kjøpte danskekongen seg en allianse for å styrte Olav og dermed flyktet Olav til Russland, men Olav ga seg ikke og reiste to år senere tilbake til Norge for å fullføre sin visjon om å samle Norge til et kristent rike.

Olav kom seg ikke lengre enn til Stiklestad i 1030, og døde i det berømte slaget på Stiklestad. Liket ble rodd til Nidaros (Trondheim) og Olav ble gravlagt der. Et år senere skulle graven flyttes og legenden forteller at Olavs hår og negler hadde vokst etter hans død og at blinde fikk synet tilbake etter kontakt med kroppen til den døde kongen. Olav den andre Haraldsson kjent som Olav Digre, fikk nå et nytt navn; Olav den hellige. Nidarosdomen ble senere bygget over hans gravsted og har i snart tusen år vært Nord-Europas viktigste pilgrimsmål.

Hvor skal man gå?

Pilegrimsleden – St.Olavsvegene til Trondheim er et nettverk av veier eller leder på over 500 mil i Norden. Alle leder til Nidarosdomen.

Ønsker du å gå i Olav den helliges fotspor velger du St.Olavsleden på 564 KM, som starter i Sverige og går fra kyst til kyst. Velger du Gudbrandsdalsleden går du gjennom et variert terreng med mye uberørt natur. Og er du heldig kan du møte på moskus!

Hvor skal man overnatte?

Langs Pilegrimsleden finnes det mange unike steder man kan overnatte. Disse stedene har gode vertskap og lang erfaring med å ta imot pilegrimer.

Sylan. Foto: Mattias Jansson.

you may also like

Reis til Trøndelag med fly

Reis til Trøndelag med fly

Oppdag fordelene med direktefly til og fra Trondheim lufthavn. Legg ut på en sømløs reise til hjertet av Norge med vårt siste tilskudd – et direktefly fra München til Trondheim!

les mer
På ferie med hund i Trøndelag

På ferie med hund i Trøndelag

Trøndelag er som skapt for å utforskes med hund. Avstandene er korte, naturen er alltid tett på og temperaturen egner seg godt til pels. Fra fjord til fjell og byliv – her er våre beste tips til din firbeinte venn og deg.

les mer